Компанія Antonov Logistics SALIS підписала п’ятирічний контракт на використання літаків повітряного флоту ДП «Антонов» для стратегічних авіаперевезень в інтересах країн НАТО та ЄС за програмою «Міжнародне вирішення стратегічних повітряних перевезень» (SALIS). Ця програма об’єднує дев’ять країн — членів Альянсу: Бельгію, Чехію, Францію, Німеччину, Угорщину, Норвегію, Польщу, Словаччину та Словенію.

Як повідомляє прес-служба вітчизняного державного підприємства, попередній контракт за програмою SALIS був підписаний 2019-го терміном на 3 роки — до 31 грудня 2021-го. За цим контрактом «Антонов» на постійній основі надавав два літаки Ан-124-100 («Руслан») для виконання авіаперевезень в інтересах учасників програми.

Нинішній контракт уперше укладено терміном на п’ять років. «Це свідчить про довіру наших партнерів до ДП «Антонов», — зазначив учора під час прес-конференції у Києві начальник комерційного відділу вітчизняного авіаперевізника Андрій Благовісний.

За його словами, контракт також передбачає, що два літаки АН-124-100 («Руслан») на постійній основі базуватимуться в аеропорту Лейпцига (ФРН) і будуть готові до польоту в будь-який момент. Крім того, документ обумовлює також можливість залучати до транспортних перевезень, зокрема, такі літаки, як АН-225 («Мрія») та АН-22 («Антей»).

Для здійснення цього контракту необхідно підтримувати високу технічну готовність суден, постійно їх модернізувати, відзначив Андрій Благовісний. Він також повідомив, що співпраця між ДП «Антонов» та НАТО в сфері вантажоперевезень стартувала ще 2006 року. У важкі для вітчизняного авіапідприємства часи вона стала основним джерелом фінансової підтримки.

Утім, нині, за словами директора ALS (Antonov Logistics SALIS) Андрія Чернявського, ситуація значно поліпшилася, передусім завдяки державному замовленню від Міноборони України на будівництво трьох транспортних літаків АН-178. Водночас підписання довготривалого контракту з НАТО за програмою SALIS свідчить про зміцнення партнерства й наміри з боку Альянсу розвивати його на довготривалій основі.