Про це заявила в телеефірі заступниця міністра оборони України Ганна Маляр. «У нас немає розбіжностей із даними розвідок країн-партнерів ні за фактами, ні за цифрами. У нас є розбіжності в інтерпретації цих цифр та в прогнозах», — сказала вона.

Зокрема, наголосила чиновниця, західні партнери підтверджували цифри щодо кількості військ, які перебувають поблизу кордону. Не було розбіжностей і щодо інтенсивності та руху російських військ. «Ми по-різному прогнозуємо, але станом на зараз ці прогнози збігаються, що приблизним часом кризи є цьогорічна зима, починаючи з грудня», — зазначила Маляр.

Нагадаємо, два тижні тому заступниця міністра оборони публічно стверджувала, що дані про стягування російських військ до нашого кордону, у той час оприлюднені західними ЗМІ, «трактуються як планові заходи у рамках переміщення військ після навчання». Та характеризувала ті публікації як «випадки інформаційної провокації»...

Концентрація російських військ і техніки на українському кордоні не є новиною — Кремль насправді після будь-яких навчань далеко свою техніку ніколи не відводив. Занепокоєння викликає активізація розвідувальних заходів противника. Так пояснює ситуацію на українсько-російському державному рубежі член Комітету Верховної Ради з питань нацбезпеки, оборони та розвідки, народний депутат (партія «Голос») Сергій Рахманін.

«Питання не так у певних рухах російських підрозділів вздовж українсько-російського кордону, як у характері. Після завершення навчань певна частина військових частин і підрозділів повернулася в пункти постійної дислокації, натомість техніка залишилася. І це накопичення продовжується, це планова робота, яку Росія давно продовжувала: протягом щонайменше трьох останніх років вона постійно підсилює угруповання вздовж нашого кордону і створює нові», — цитує народного обранця прес-служба політсили.

Член профільного парламентського комітету наголошує, що нині занепокоєння викликає активізація розвідувальних заходів ворога. «Вже зафіксовано більшу кількість і глибшу якість розвідувальних заходів. Це стосується дуже багатьох ділянок і об’єктів. Це було перше, на що звернули увагу наші західні партнери. Концентрація військ на українсько-російському кордоні почалася не вчора і закінчиться не завтра. Ризик широкомасштабної агресії залишається і є достатньо високим», — каже Сергій Рахманін.

Тим часом, як повідомляє ГУР МОУ, командування ЗС РФ продовжує нарощувати бойову та мобілізаційну готовність з’єднань і частин так званих 1-го (Донецьк) та 2-го (Луганськ) «армійських корпусів» оперативного угруповання російських окупаційних військ. З 15 листопада на території ОРДЛО окупанти розпочали проведення чергового збору «військовозобов’язаних запасу», яке контролюється комісією штабу 8-ї загальновійськової армії Південного військового округу ЗС РФ.

За даними штабу ООС на 16.11, упродовж минулої доби з боку російсько-окупаційних військ зафіксовано 6 порушень режиму припинення вогню. Так, неподалік Золотого-4 окупанти обстріляли позиції ЗСУ зі станкових протитанкових та підствольних гранатометів, у районі Світлодарська — з гранатометів різних систем, біля Новозванівки і Талаківки — зі станкових протитанкових гранатометів. У напрямку Попасної противник двічі відкривав вогонь з гранатометів різних систем та великокаліберних кулеметів.

«Втрат серед військовослужбовців Об’єднаних сил внаслідок дій ворога немає. Українські захисники відкривали вогонь у відповідь та змусили противника припинити обстріли», — йдеться у повідомленні.