Село Старичі, Яворівський полігон, 184-й навчальний центр Національної академії сухопутних військ імені гетьмана Петра Сагайдачного. Тут надають і базову підготовку тим, хто щойно потрапив до війська, і фахову — тим, хто вже служить не перший день і здобуває конкретну спеціальність.

Один із найсучасніших центрів для тренувань розвідників постав неподалік Старичів на місці колишнього підземного містечка. Створена нещодавно смуга перешкод, на якій загартовують силу та дух, має довжину 1200 метрів. На ній — підземні лабіринти, штучні та природні перешкоди різного рівня складності, канатні дороги, каналізаційні шахти. «Стежку розвідника» необхідно подолати за 22 хвилини. І весь час напруження і несподіванки.

Інструктори намагаються досягти головного: навчити воїнів спокійно сприймати будь-які перешкоди і, що важливо, звикнути рівномірно дихати під час надскладних навантажень. Це їм потім знадобиться в бойових умовах.

Поряд у навчальних класах військовослужбовці вчаться керувати безпілотниками, які часто використовують розвідувальні підрозділи. Цей найновіший фах, який здобувають у Старичах, має великий попит у Збройних Силах.

Нині все, що можна побачити в навчальному центрі, ґрунтується на передовому військовому досвіді, здобутому під час війни на сході, та сучасних технологіях. Але за ними завжди стоять люди, які все вирішують на полі бою.

За кілька кілометрів від «Стежки розвідника» пролягає смуга психологічної підготовки. Тут усе нагадує бойову ситуацію. Лунають постріли, чути гуркіт канонад та потужної техніки, навкруги димова завіса. Молоді воїни, які ще не нюхали пороху, здобувають на навчальній смузі перший гарт.

Нині 184-й навчальний центр — це конвеєр підготовки військових кадрів з найсучаснішими вогневими містечками та стрільбищами, навчально-тренувальними комплексами, підривними полями та танкодромом. Колись тут стояло кілька казарм старого радянського типу, а психологічна підготовка зводилася до обкатки танками. На полігоні копали окоп, у який ховався солдат. Танк проїжджав через окоп, після чого в навздогін кидали гранату — вершина бойового мистецтва зразка Другої світової війни.

З початку російсько-української війни в Старичах багато що змінилося. Воїнів почали готувати за системою БАрС — бойовою армійською системою для тренувань в умовах, наближених до бойових.

Автору цих рядків доводилося побувати тут у 2015-му перед відправленням на схід. Жили в наметах, душові заміняли бочки з водою. А взимку обігрівалися «буржуйками». За останні п’ять років побудували казарми покращеного типу. У боксах — по дві кімнати, де живуть по п’ятеро у кожній. Один бокс — одне відділення. Ти живеш пліч-о-пліч з товаришем, з яким завтра йти у бій. Знаєш його сильні і слабкі сторони. Відчуваєш, чого від нього можна чекати.

На базі 184-го навчального центру за допомогою Об’єднаної багатонаціональної групи, за зразками НАТО, підготовлено кілька сотень інструкторів.

З 2018-го тут діє школа підготовки фахівців з протитанкових ракетних комплексів (ПТРК). Почали з навчання операторів керування ПТРК українського виробництва «Корсар» і «Стугна-П». Чотири роки тому на базі навчального центру відкрили центр імітаційного моделювання, де відбувається практичне відпрацювання тактичних дій з використання системи MILES. Обладнання закупили в рамках технічної допомоги в США.

Від 2017 року на Яворівському полігоні функціонує штатний батальйон позначення дій противника OPFOR, завдання якого — створити реалістичну підготовку для підрозділів, які проходять бойову підготовку.

Ще одне ноу-хау центру — будівництво споруд для ведення боїв у населеному пункті. Нещодавно навіть відкрили науковий центр бойових дій у місті, який узагальнює досвід української та зарубіжних армій, досліджує нові тактики, готує рекомендації для внесення в бойовий статут.

Львів.

На знімку: військовослужбовці 184-го навчального центру складають присягу.

Фото прес-служби Національної академії  сухопутних військ  імені гетьмана Петра Сагайдачного.