Проте не обійшлося без травм — від граду каміння, який сипався у напрямку силовиків, поранення та травми різного ступеня важкості дістали 9 поліцейських та 3 військові.  

Польська прокуратура розпочала слідство у цій справі. Силовиків «бомбардували» камінням, колодами та, за даними Міноборони РП, шумовими гранатами. Силовики переконані, що серед найбільш агресивних атакувальників були також замасковані співробітники білоруських силових структур. «Ми маємо справу з організованою атакою, підготовленою білоруськими службами», — наголосив прес-секретар Підляської поліції Томаш Крупа. 

Натомість речниця головного коменданта прикордонної служби Анна Міхальска заявила, що білоруські силовики «уже навіть не намагаються приховувати свою допомогу мігрантам в нелегальному переході кордону». Зокрема, ночами вони роблять проходи в установлених поляками огорожах з колючого дроту, не ховаючись навіть тоді, коли їх знімають польські оперативники. Більше того, посилаючись на прикордонників з Підляшшя, речниця поінформувала, що ті впізнавали в натовпі атакувальників білоруських силовиків, замаскованих під мігрантів.

Речник міністра-координатора спецслужб Станіслав Жарин повідомив, що після закінчення атаки та відходу мігрантів у розбитий ними неподалік пункту пропуску тимчасовий наметовий табір, на місці події з’явилися білоруські силовики, котрі «поводилися так, ніби збирали речові докази для слідства». Розмістивши в Твіттері відповідне відеопідтвердження цього факту, речник резюмував, що «це виглядає як підготовка до пропагандистської операції проти Польщі».

Й, мов на підтвердження цих слів, міністр закордонних справ РФ Сергій Лавров невдовзі після атаки заявив про «неприйнятність поведінки польської сторони»: сльозогінний газ, водомети, стріляння над головами іммігрантів у напрямку Білорусі — «вони не можуть не розуміти, що порушують усі норми міжнародного гуманітарного права». С. Лавров згадав також заборону доступу на польський кордон для журналістів, підкресливши, що «така поведінка Польщі означає намагання щось приховати не лише перед самими ЗМІ, а й перед Євросоюзом».

Тим часом у Брюсселі не ведуться на тонку політичну гру Кремля і  Мінська. Керівник дипломатії ЄС Жозеп Боррель, який, до речі, мав чергову телефонну розмову з главою білоруського МЗС, заявив: «ЄС має діяти швидше і рішучіше, а водночас бути більш гнучким, маючи можливість швидкого розгортання своїх сил». Це, за його словами, потрібно для того, щоб захистити країни спільноти від чергових гібридних атак, зокрема кібернетичних та з космосу. Ж. Боррель назвав їх «новими площинами боротьби», котра має «як цивільний, так і військовий виміри».

А генсек НАТО Єнс Столтенберг після участі в засіданні Ради міністрів оборони ЄС заявив про солідарність з Польщею, Литвою та Латвією, які можуть розраховувати на підтримку Альянсу. При цьому він засудив режим О. Лукашенка за використання мігрантів у гібридній атаці на країни Північноатлантичного блоку.