Російські космічні військові навчання, під час яких було збито супутник, викликали не лише аварійну ситуацію на Міжнародній космічній станції (коли космонавти біли змушені покинути станцію і приготуватися до можливої евакуації), а й великий резонанс на Землі.

«Важко не назвати випробування протисупутникових ракет свого роду безумством… Удар будь-якого з них може означати кінець місії життєво важливого метеорологічного чи телекомунікаційного супутника. Тому людям потрібно розчищати космічний простір, а не ще більше засмічувати його», — прокоментував науковий оглядач Бі-бі-сі Джонатан Еймос.

Російське тренування відбулося 15 листопада. Знищено неробочий вже кілька десятиліть космічний апарат, який було призначено для радіотехнічної розвідки 1980-х років, під назвою «Космос-1408». Після влучання ракети супутник утворив цілу хмару уламків, яка тепер загрожує роботі МКС та інших супутників на орбіті.

У США вже заявили, що Росія наражає на небезпеку мирне використання космічного простору. «В результаті російського випробування утворилося майже півтори тисячі великих і сотні тисяч маленьких уламків», — заявив речник Державного департаменту Нед Прайс, повідомив телеканал ABCnews.

Невдоволення американців також обумовлено тим, що Росія заздалегідь не попередила їх і наражала на небезпеку працівників МКС, що перебували на відстані трохи більше 400 км. А супутник було знищено на відстані майже 600 км від Землі.

Центр управління польотами в Хьюстоні поінформував про те, що в понеділок МКС декілька разів наближалася до космічного сміття. Через це екіпажу станції довелося перейти на космічні кораблі й бути готовими до евакуації.

«Як і державний секретар США Блінкен, я обурений цією безвідповідальністю і дестабілізуючою акцією. З довгої та легендарної історії пілотованих польотів у космос нечувано, щоб Росія піддала небезпеці не лише іноземних партнерів на МКС, а й власних космонавтів. Їхні дії необдумані й небезпечні, а також загрожують китайській космічній станції», — висловив свою позицію глава НАСА Білл Нельсон у заяві, яка була опублікована прес-центром НАСА на офіційному сайті.

У наш час ракетні технології вже дозволяють збивати супутники на доволі низьких орбітах. Зазвичай це ракети, які запускаються з земної і водної поверхні. До Росії цю технологію випробували вже Індія та Китай.

«Протокол проходження зон, наближених до хмари космічних відходів, який ми отримали в результаті російських «тестів», зміниться назавжди. Більше того, наслідки цього безвідповідального вчинку будуть тривалими і запуски стануть складнішими. Та й узагалі будь-які маневри, не лише на низьких орбітах, які знаходяться навколо Землі, а й для тих об’єктів, які будуть направлені на Місяць і Марс», — підсумував ситуацію, що склалася, оператор корекції траєкторії Центру управління польотами НАСА Дорж Бату.