Цей процес почався одразу після вступу країни до Альянсу 27 березня 2020 року й завершився в листопаді 2021-го. За цей час армія отримала й освоїла новітню військову техніку, що перебуває на озброєнні нових партнерів, у ній змінилися і посилилася методи підготовки військовослужбовців до участі в різних ситуаціях, проведено чимало спільних навчань з їхньою участю та інших країн НАТО.

Повна інтеграція збройних сил Північної Македонії в Альянс зафіксована в спільній декларації цієї держави й НАТО, що її у вівторок, 16 листопада, підписали в Скоп'є прем'єр-міністр Північної Македонії Зоран Заєв і міністр оборони Радміла Шечерінска. А зі сторони Альянсу - начальник штабу НАТО з трансформації генерал Філіп Лавінь і генерал-підполковник НАТО Васко Джурчиновскі. Про це повідомляють північномакедонські й албанські ЗМІ, оскільки Албанія допомагала сусідній країні в переході на нові стандарти.

Прем'єр-міністр подякував представникам Альянсу за активну участь у реформуванні збройних сил і перепідготовку військових фахівців. Він запевнив, що Північна Македонія буде надійним партнером НАТО й активним учасником усіх миротворчих місій цієї організації, що стоїть на варті миру.