Зокрема, дезінформатори намагаються переконати свою аудиторії, що в нашій державі масово недоїдають діти.

Один із заголовків, оприлюднених прокремлівським сайтом Ukraina.ru так і звучить: «30% українських дітей віком до 5 років голодують». Використовуючи образ голодних дітей, стаття на Ukraina.ru повторює безліч наративів російської пропаганди про Україну: нібито українці стали їсти менше, доступу до недорогої вітчизняної їжі немає, оскільки своя вивозиться за кордон, виробництво перебуває у приватних руках, у тому числі «іноземних корпорацій», а також вивозиться на Захід і так далі.

Цифри, що наводяться у статті агітпропу, теж не відповідають дійсності. «Особливо лякає, що серед українських дітей до 5 років 22,9% відчувають хронічне недоїдання, а 8,2% — гостре недоїдання», — пише автор дезінформаційного матеріалу. Так, в детальному звіті Глобального індексу голоду ми бачимо, що цифра 22,9% відповідає даним за 1998—2002 рр. і означає поширення затримки росту в дітей до п’яти років у відсотковому співвідношенні. Згідно з останніми даними (за 2016—2020 рр.), в Україні 15,6% дітей — із затримкою росту. Поширеність виснаження серед дітей віком до п’яти років оцінюється в 2,2%. Очевидно, що пропагандисти використали дані з Глобального звіту з харчування двадцятирічної давнини, але забули це вказати.

Довідково треба зазначити, що в звіті європейської організації EUvsDisinfo, яка протидіє дезінформації, йдеться про те, що з 11 тисяч загальних прикладів дезінформації з боку Росії 4 100 спрямовано проти України. Найбільше таких неправдивих новин, звичайно, про воєнні дії на сході України.