Він розповів селянам про свою парламентську діяльність. Мешканці подякували за те, що триває процес відновлення дороги Т-15-07 в рамках програми «Велике будівництво», яка з’єднає обласний центр через Парутине та Очаків із Чорноморським узбережжям. Навіть тепер, коли дорогу ще остаточно не відновлено, але ведуться роботи, люди кажуть, що дістатися Миколаєва можна за 35—40 хвилин. А не так, як раніше, за півтори-дві години.

Розмова з жителями села Парутино вийшла емоційна. Вони висловили незадоволення нестачею коштів на утримання об’єктів соціально-культурної сфери. Актуальним є для села питання передачі до комунальної власності Куцурубської ТГ системи водовідведення та каналізації. «Тема непроста, — зазначив народний депутат». І запропонував два шляхи виходу із ситуації: «Перший, — треба віднайти кошти в бюджеті громади задля реконструкції системи та взяття її до своєї власності. Другий шлях — передбачити в державному бюджеті виділення додаткових коштів на проекти з водопостачання та водовідведення. Проте питання потребує детального вивчення та вже згодом, разом із громадою, ухвалимо рішення, яке б максимально вдовольняло всіх».

Олександр Пасічний порадив громаді з вигодою використовувати власний потенціал: будуються вітряки, ремонтується дорога, відкриваються можливості для розвитку «зеленого туризму», є резерви для діяльності малих підприємств, треба «включати» підприємницький хист. Зрештою, варто використати як туристичний магніт розташований фактично в селі Національний історико-археологічний заповідник «Ольвія». Туристи, які приїжджатимуть до «Ольвії», безумовно, залишатимуть тут свої гроші, які можна спрямувати на розвиток громади.

Разом із головою Куцурубської сільської територіальної громади Інною Копійкою народний депутат відвідав Національний заповідник. Директор НІАЗ «Ольвія» Роман Козленко розповів про археологічні дослідження цього року, поділився планами щодо підвищення туристичної привабливості місцевості. Так, зокрема, планується організація екскурсій заповідником з використанням 3D-технологій, коли відвідувачі мали б змогу за допомоги планшетів побачити, який вигляд мали окремі локації тисячі років тому. Народний депутат Олександр Пасічний запропонував віднайти можливість відкриття на території рекреаційних об’єктів, наприклад, з продажу сувенірної продукції, невеликих торговельних точок. Він підтримав ідею Романа про відкриття водного туристичного маршруту з Миколаєва до Парутиного.

Також Роман Козленко звернувся до народного депутата України з листом, в якому просив вжити заходів для залучення археологічної експертизи під час подальшого будівництва дороги Т-15-07. Відомо, що в часи розквіту територія давньо-грецького міста мала 50—55 гектарів, а на берегах Бузького, Дніпровського та Березанського лиманів розташовувалися півтори сотні сільських поселень, що належали до сільськогосподарського округу — хори Ольвії. Недавні дослідження археологів свідчать про розширення меж Ольвійської держави аж до сучасного Миколаєва, приміського села Велика Корениха. Дорога проходить саме цією місцевістю.

Народний депутат узяв звернення до роботи та зазначив, що його потрібно розглянути комплексно разом із представниками дорожніх служб, органів влади, ученими. Водночас зазначив, що дорога Т-15-07 Миколаїв—Парутине—Очаків—база відпочинку «Чорноморка» стане після ремонту частиною великого туристичного та інфраструктурного проекту «Миколаївська Рив’єра». Тож Ольвія, що в перекладі з грецької означає «щаслива», ще відкриє свої таємниці численним туристам.

Миколаївська область.