Дитячий сміх долинав з яскравої каруселі, грали вуличні музики, що прибули сюди звідусіль, свято огортала суміш пахощів паруючого глінтвейну, ванілі та смаженого мигдалю. І ніщо не віщувало біди.

Та вона прийшла: важка вантажівка врізалася в гущавину святкового натовпу.

За кермом був громадянин Тунісу Аніс Амрі, який захопив автомобіль, вбивши водія-поляка Лукаша Урбана. В результаті цього першого в історії Німеччини крупного терористичного акту загинуло 12 осіб, майже 50 -зазнали поранень. На пам’ять про жертви на місці трагедії створено меморіал у вигляді 14-метрової позолоченої тріщини в землі.

А ось що стосується проведення на цій площі різдвяних ярмарків у подальшому, то деякий час у Берліні тривали дискусії: чи доцільно це робити там, де сталося таке лихо? Зрештою і політики, і пересічні громадяни вирішили, що свято на площі Брайтшайдплац має бути. І цього року, незважаючи на суворі заходи карантинних обмежень у зв’язку з пандемією коронавірусу, різдвяний ярмарок тут запрацює вже невдовзі. Він відкриється наступного понеділка, 22 листопада, і триватиме до 2 січня 2022 року. Звісно, з дотриманням правил, що їх диктує коронавірус.

А прикрашає ярмаркову Брайтшайдплац ялинка заввишки 17 метрів, що її подарувала місту берлінська родина Вільде. Про цю справжню різдвяну історію розповіла газета Berliner Zeitung.

І справді, важко навіть вигадати красивіший символ об’єднання колись розділеного муром міста.

У 1995 році Пеггі Вільде, мешканка Марцана — району на сході Берліна, принесла додому ялиночку висотою 1,20 м у горщику. Її прикрасили до Різдва, а після свята пересадили в ґрунт на подвір’ї. За 26 років деревце виросло в розкішну ялинку. Родина Вільде вирішила передати її для різдвяного ярмарку на площі Брайтшайдплац. І ось вона вже стоїть, прикрашена іграшками і святковою ілюмінацією, яка спалахне різноколірними вогниками вже за кілька днів.

Берлін.