18 листопада військова прокуратура Болгарії висунула звинувачення групі колишніх і чинних військових у шпигунстві на користь Російської Федерації.

Як повідомляє Associated Press, шістьох осіб звинувачують у зборі й передачі таємної інформації представникам іноземної країни. Серед них — колишній старший співробітник військової розвідки Болгарії, посадовці вищої ланки в міноборони та колишній військовий аташе, що мав доступ до таємної інформації у парламенті. Їх затримали ще в березні 2021 року.

Головною фігурою в групі вважають колишнього співробітника військової розвідки — випускника відповідного факультету в Москві, при російському ГРУ. Прокурори припускають, що після повернення до Болгарії йому доручили створити агентурну мережу з людей, які б мали доступ до непублічних документів, пов’язаних з НАТО і ЄС. Передачею даних російській стороні — через посольство РФ, за версією звинувачення, займалася його дружина, яка має подвійне громадянство: Росії і Болгарії.

Якщо провину військових доведуть, їм загрожує від 10 років до довічного позбавлення волі, інформує «Європейська правда».