За словами, албанського прем'єра, процес розширення ЄС спершу сповільнився через мігрантську кризу, яка почалася в 2015 році. А потім виникли непорозуміння між Софією і Скоп'є, влада яких не може домовитися з багатьох питань. Через те, що Албанія йшла до переговорів із Брюсселем у парі з Північною Македонією, то і їй доводиться чекати, коли Софія ввімкне зелене світло на шляху до приєднання до ЄС. «Тепер початок перемовин залежить від Болгарії і ефективності внутрішньої пропаганди в інших країнах. Але для нас, на відміну від Північної Македонії, це не питання життя або смерті», - пояснив Еді Рама. Він додав, що в уряду країни доволі багато «домашніх справ», і він продовжує проводити реформи, які ще більше зблизять її з Європейським Союзом і зроблять життя громадян кращим. Тому правляча партія не відчуває страху через невизначеність із початком переговорів.

Албанські політичні оглядачі зазначають, що ця обставина дуже негативно позначилося на іміджі правлячої в Північній Македонії партії СДСМ. Там громадяни дуже розчаровані тим, що перспективи приєднання до ЄС стають дедалі туманнішими. Це відбилося на результатах місцевих виборів, які партія Зорана Заєва програла в Скоп'є і ще кількох великих містах. Більшість людей чекають, що влада зможе домовитися з Болгарією і владнати всі протиріччя, але й вимагають, щоб вона не йшла на поступки Софії. Хоча всі розуміють, що без розумних компромісів просування вперед не буде. Проте в Скоп'є всі надії зв'язують зі створенням у Болгарії постійного уряду, який може з'явитися там після виборів.

Але тепер переговорний процес із Софією може загальмуватися вже з вини Північної Македонії. У п'ятницю, 19 листопада, її прем'єр-міністр Зоран Заєв заявив, що неодмінно виконає свою обіцянку й подасть заяву про відставку з посади голови партії СДСМ. Він оголосив, що вимагає скликання 23 листопада центральної і виконавчої рад організації, які мають розглянути його письмову заяву про відставку з цієї посади, бо саме він винний у негативних для СДСМ результатах місцевих виборів. За словами Зорана Заєва, після цього має розпочатися процедура з обрання нового голови СДСМ, який отримає від президента мандат на формування нового уряду. Прем'єр-міністр Північної Македонії назвав і дату, коли, на його думку, повинна завершитися процедура обрання лідера СДСМ - 14 грудня 2021 року.

Македонські ЗМІ вважають, що новим головою правлячої партії і прем'єр-міністром може стати один з партійних заступників Заєва Димитр Ковачевскі. Саме він уже почав переговори з лідерами албанських формацій. Однак Зоран Заєв не підтвердив, але й не спростував припущення місцевих журналістів. І порадив дочекатися рішення керівних органів СДСМ.