Відповідно до завдань Місії ООН миротворці 18-го окремого вертолітного загону забезпечили роботу вулканологів на поверхні одного з найактивніших вулканів Африки — Ньямлагіра. Основа Ньямлагіри зливається із сусіднім вулканом Ньїрангонго, останнє виверження якого відбулося у травні цього року і забрало життя щонайменше 32 осіб. Обидва ці вулкани входять до гірського хребта Вірунга, який є національним природним парком і внесений до списку всесвітньої спадщини ЮНЕСКО.

Дослідження вулканічної діяльності є надзвичайно важливим завданням, адже поруч розташоване місто Гома, в якому проживають майже два мільйони осіб. Своєчасне вивчення і прогнозування майбутніх вивержень науковцями дає змогу завчасно попередити місцеве населення про потенційну небезпеку.

«Особливістю таких завдань є виконання польотів на досить великих висотах. Наприклад, висота Ньїрангонго — 3470 метрів, а Ньямлагіри — 3058 метрів, що значно ускладнює техніку пілотування вертольота. Але весь наш льотний склад має необхідні навички для виконання таких завдань, тому це не є для нас проблемою», — зазначив командир 18-го окремого вертолітного загону полковник Євген Вакуленко.

«Нині обидва вулкани поводяться дуже тихо. Та лава, яку можна побачити на Ньямлагірі, перебуває значно нижче рівня, який був раніше. У Ньїрагонго лавового озера не видно взагалі, а отже, ми чекаємо її повернення. Тоді можна буде зробити якісь прогнози, а коли це станеться — поки що невідомо», — підсумував результат експедиції вулканолог Даріо Тедеско.

Фото і текст помічника командира 18-го окремого вертолітного загону із зв’язків із засобами масової інформації.