Як повідомив Офіс Президента, вони перебували в таборі закритого типу «Аль Хол» на північному сході Сирії. Це — найбільша група українців, яку вдалося повернути додому за весь час проведення евакуаційних операцій із цієї країни.

Гуманітарну місію спільно готували Офіс Президента, Міністерство закордонних справ та Міністерство оборони України. Значну підтримку в репатріації українців надав Почесний консул України в Ербілі доктор Фархад Алі. Складний переговорний процес за участю українських дипломатів тривав кілька місяців.

«У Сирії залишаються ще сім жінок та дванадцять дітей, які чекають на евакуацію з табору «Родж», куди всі українські сім’ї перевезли з «Аль Хола» наприкінці жовтня цього року», — повідомив Рефат Чубаров, який зустрічав евакуйованих в аеропорту. «Величезне спасибі всім, хто причетний до евакуації цих громадян України», — написав він у Фейсбук.

Нагадаємо, що 2020 року Україна розпочала поступову евакуацію своїх громадян, жінок та дітей, із Сирії. Ситуація ускладнювалася тим, що йшлося про людей, яких утримували в закритих таборах біженців «Аль Хол» і «Родж», що на півночі Сирії, в яких розміщуються особи, підозрювані у зв’язках із «Ісламською державою».

Як повідомляв «Голос України» після розгрому «Ісламської держави» в таких таборах-тюрмах опинилися тисячі людей, котрі раніше перебували на підконтрольних ІД територіях, в тому числі, громадяни 60 країн, зокрема й України. Більш як 80 % з них — жінки та діти. Наприкінці вересня в ООН повідомили про старт Глобальної рамкової програми для безпечного повернення їх на батьківщину.

Фото з сайту www.president.gov.ua