Онлайн-зустріч керівництва Чернігівської обласної державної адміністрації та понад 40 компаній-експортерів області з Надзвичайним і Повноважним Послом України в Японії Сергієм Корсунським була спрямована на розширення співпраці з однією із найсильніших економік світу.

«Чернігівщина та Японія уже мають невеликий досвід співпраці. Завдання Чернігівської облдержадміністрації — поглибити і розширити цю взаємодію», — заявив голова облдержадміністрації В’ячеслав Чаус на початку зустрічі.

За результатами січня—вересня 2021 року зовнішній товаро-обіг області з Японією становив 1,7 мільйона доларів: експорт — 0,33 мільйона, імпорт — 1,4 мільйона. За словами В’ячеслава Чауса, це тільки початок взаємовигідної співпраці. Адже Чернігівщині є що запропонувати японським споживачам. Наприклад, сільськогосподарську продукцію, виробництво якої зростає в області з року в рік. Зернові культури, в тому числі й кукурудза, є основною експортною позицією області. А Японія, як відомо, імпортує значну частину продуктів харчування та сировини для їх виробництва.

Проте, як зазначив посол України в Японії Сергій Корсунський, важливо не мати зайвих очікувань і усвідомлювати, що ринок Японії дуже конкурентний. Стандарти, запроваджені в цій країні, значно жорсткіші за європейські чи американські. Та попри це обсяги двосторонньої торгівлі між Україною та Японією зростають з 2015 року. Тож перспективи подальшої співпраці доволі широкі.

Сергій Корсунський запевнив, що Посольство України в Японії готове сприяти просуванню українських товарів на японському ринку за умови, що ці товари відповідатимуть вимогам якості цієї країни та пройдуть відповідну сертифікацію. 
Як повідомили в Чернігівській ОДА, свої деталізовані пропозиції виробники можуть надіслати на надані під час зустрічі адреси посольства або до департаменту економічного розвитку Чернігівської обл-держадміністрації.

Чернігів.