Міністерство закордонних справ Болгарії в останній день листопада підтвердило, що позиція країни з цього питання тверда і хоч би які політичні сили прийшли до виконавчої влади, вони не закриватимуть очі на спірні питання. Софія чекає від Скоп'є принципового вирішення не тільки мовних та історичних проблем. А й повного викорінення поширення ненависті щодо всього болгарського. З дитинства вона насаджується підручниками історії, де згадуються «болгарські фашисти», які окупували країну в роки Другої світової війни, пам'ятками, на яких є написи, що ім'ярек загинув у ці роки від рук болгарських окупантів. Ця ненависть поширюється і на етнічних болгар, котрі живуть у Північній Македонії.

МЗС Болгарії попередило Європейський Союз, що країна не зніме вето на початок перемовин про вступ Північної Македонії до ЄС на найближчому засіданні Європейської ради. Болгарські ЗМІ повідомляють, що раніше про це саме президент Болгарії Румен Радев попередив у телефонній розмові єврокомісара з розширення Олівера Вархелі. «Болгарія відкрита до діалогу й підтримує його. Але ми чекаємо «конкретних результатів» від діалогу з Північною Македонією, а не пустопорожніх обіцянок. Ми відкрито повідомили нашим південно-західним сусідам наші чіткі умови, після виконання яких їм буде відкрито шлях до ЄС», - заявив президент в ефірі болгарського телеканалу BTV, наголосивши що двосторонні відносини Софії і Скоп'є не мають зазнавати тиску ззовні й повинні бути «відкритими». Особливий акцент він зробив не тільки на давніх проблемах, а й на нинішньому дотриманні прав етнічних болгар у Північній Македонії.

Посадовців у Брюсселі дуже засмучує, що вето, накладене Болгарією на початок переговорів з Північною Македонією, поширюється і на Албанію, яка давно вирішила всі проблеми із сусідами й готова до їх початку. Зважаючи на це, МЗС Болгарії запропонувало рішення, яке напрошувалося вже давно. А саме - вести переговори з Албанією і Північною Македонією про вступ до ЄС окремо. Представник Болгарії в ЄС Румена Александрова озвучила цю пропозицію в Брюсселі, нагадавши, що Скоп'є слід не плекати марні надії на зміну влади в Софії, а швидко виконати найважливіші для нього умови. Частину своїх вимог до Північної Македонії, які потребують більше часу для їх виконання, Болгарія пропонує внести вже до порядку денного переговорів про розширення ЄС. Тільки так не ущемлятимуться інтереси Албанії, яка потрапила в пару з непоступливою, на думку Болгарії, країною. Поки що не відомо, як відреагували в Європейській комісії. Але в Тирані вважають це прийнятним виходом з патової ситуації.