Про це повідомив перший заступник голови української делегації в ТКГ Андрій Костін, інформує «РБК-Україна». За його словами, скеровано відповідний лист координатору ОБСЄ з допрацьованим проектом заяви ТКГ щодо механізмів забезпечення безумовної реалізації Заходів щодо посилення режиму припинення вогню від 22 липня 2020 року. Цей проект розроблено з урахуванням проведених обговорень під час засідання переговорників у середу, 8 грудня.

Того самого дня на спільній прес-конференції з прем’єр-міністром Хорватії Андреєм Пленковичем Президент України Володимир Зеленський висловив сподівання, що на черговому раунді переговорів у форматі Україна — ОБСЄ — Росія вдасться вирішити три основні питання: припинення вогню, обмін полоненими і відкриття КПВВ.

Своєю чергою представник української делегації в Тристоронній контактній групі Сергій Гармаш розповів за підсумками засідання в середу, на якому протягом восьми годин обговорювали можливість укладення перемир’я й поновлення режиму тиші, що представники РФ і ОРДЛО постійно висували якісь ультиматуми. Зокрема, основною їхньою умовою є визнання ОРДЛО стороною конфлікту.

«Стратегічної зацікавленості Росії в ефективній роботі Нормандського формату немає абсолютно. Тому що в Нормандському форматі немає ОРДЛО. І от навіть на сьогоднішньому засіданні ТКГ ми бачимо новий тренд — це те, що Росія намагається все-таки нав’язати нам суб’єктність ОРДЛО», — повідомив Гармаш.

Коли верстався номер, інформації про позачергове засідання ТКГ ще не було.