Цифрові новації успішно перевірили Онуфріївський селищний голова Віталій Береза та в. о. директора школи Валентина Кравченко.

Нині креативні вчителі закладу втілюють у життя його мудрі поради та настанови, підходячи до організації освітньо-виховного процесу творчо і неординарно та працюючи за сучасними інноваційними технологіями.

Спонукати до творчості

Більшість занять відбувається у нетрадиційній формі з використанням інформаційно-комунікаційних технологій: ресурсів Інтернету, електронних освітніх платформ тощо.

З огляду на динамічні трансформації нинішнього життя важливою рисою сьогодення є розвиток творчих особистостей. Тож саме на це і варто робити акцент у навчанні та вихованні дітей, переконані педагоги Василівської школи, і саме так вони працюють сьогодні. Вчителі намагаються створити належні умови для розвитку та саморозвитку кожного учасника навчально-виховного процесу.

У місцевому педагогічному колективі розуміють, що інновації — це не лише нововведення, а й здатність учнів до особливого, нового творчого мислення. Адже орієнтація школярів на активну пізнавальну діяльність є однією з глобальних освітніх тенденцій. Тож необхідно організувати процес навчання та виховання учнів так, щоб їм було не лише корисно, а й цікаво засвоювати новий матеріал.

«Щоб вести дітей за собою, необхідно самому рухатись, не зупиняючись» — таке кредо в роботі колишнього директора школи, нині — начальника відділу освіти Онуфріївської селищної ради Наталії Кравченко. На її переконання, педагогам потрібно займатись саморозвитком та запалювати дітей і надихати на творчі здобутки, корисні справи.

Сьогодні у закладі освіти панує творча атмосфера. Тут цікаво і повчально проводять «Мудрі ранки», «Салони інновацій», діє «Клуб професійного розвитку», де педагоги мають змогу обмінятися досвідом, дізнатися про нове.

Для учнів організовують цікаві та корисні акції «Вітамінні перерви», «Читаю швидко», «Знавці таблиці множення». Вчителі Юлія Ляшенко, Валентина Ложченко, Ірина Берун, Тетяна Задєєва, Роман Шевченко велику увагу приділяють не лише навчанню, а й вихованню школярів. З ініціативи дітей, підтриманої педагогами, вже стало традицією щороку проводити в школі різні тематичні заходи, тренінги, зустрічі, круглі столи. Місцеві учні — активні учасники заходів відділу освіти селищної ради.

Про заходи дізнаються зі смартфона

А під час серпневого форуму звіт про роботу закладу за минулий навчальний рік було представлено у вигляді QR-кодів, за допомогою яких усі охочі можуть ознайомитись із закодованою інформацією про важливі події, що відбувалися в школі. Тут переконані — набагато зручніше навести камеру смартфона на QR-код і переглянути той чи той шкільний захід. Це цікаво і для дітей, і для їхніх батьків та друзів...

Неординарні моменти з життя школи можна переглянути і в групі «ЗЗСО «Василівська ЗШ І—ІІІ ступенів» у соціальній мережі Фейсбук.

З історії закладу

Василівська школа має велику і багату біографію. Заснована в 1912 році як церковнопарафіяльна, вона залишається освітнім центром у селі понад 100 років.

У стінах закладу здобули знання і починали своє професійне зростання чимало відомих на Онуфріївщині, в Україні та за її межами людей, уродженців села Василівка. Серед них — видатний педагог, вчений, Герой Соціалістичної Праці Василь Сухомлинський, який з 1926 по 1933 роки навчався у Василівській школі і починав тут свою трудову діяльність (про що нагадує і меморіальна дошка на будівлі); колишній генеральний директор Челябінського тракторного заводу, депутат Верховної Ради СРСР, кавалер орденів Жовтневої Революції, Трудового Червоного Прапора, заслужений раціоналізатор СРСР Микола Ложченко; фронтовик, учасник Другої світової війни, Герой Радянського Союзу Микола Онопа.

Чимало талановитих випускників вийшли зі школи і в повоєнні роки. Зокрема, заслужений вчитель України Володимир Хоменко, кандидати медичних наук, викладачі Запорізького медичного університету Валентина Ткаченко та Людмила Роженко.

Нині вчителями в рідній школі працюють її випускники Валентина Ложченко, Надія Чубарова, Василь Берун, Наталія Ярова, Юлія Ляшенко.

Залишились працювати в рідному селі багато колишніх учнів, які своїми здобутками примножували добробут родин, громади та держави і за добросовісну працю нагороджені орденами та медалями.

І нині школа продовжує готувати до самостійного життя юних громадян України, роблячи свій, особливий, внесок у навчання і виховання молодого покоління.

Фото з архіву школи.