Президент України Володимир Зеленський під час телефонної розмови із Президентом США Джозефом Байденом говорив про можливість створення за участі Сполучених Штатів ще одного майданчика для перемовин з Російською Федерацією щодо припинення війни на Донбасі та відновлення територіальної цілісності України.

«США будуть зацікавлені в ролі в Нормандському форматі, якщо вони справді щось важливе вирішуватимуть, а не просто модеруватимуть процес чи спостерігатимуть збоку», — сказав В. Зеленський в інтерв’ю телеканалу «1+1», зауваживши, що для України важливо не втратити Нормандський формат, тому що партнери нашої держави дійсно зацікавлені у вирішенні конфлікту на Донбасі.

«Емманюель Макрон — сьогодні один із лідерів Європи, який точно зацікавлений у розвитку й реалізації всіх на-працювань у Нормандському форматі. Тому для мене дуже важлива його реакція. Незабаром я познайомлюся з новим канцлером Німеччини Олафом Шольцом. На сьогодні я маю реакцію, що всі за те, щоб існувало декілька шляхів і щоб якомога більше країн робили все можливе для зупинення війни на сході України», — сказав В. Зеленський, додавши, що не виключає окремого формату прямих перемовин із президентом РФ.

Водночас, як розповів Президент, під час його розмови із Джозефом Байденом не звучало пропозицій вести Україні прямий діалог з лідерами незаконних формувань на Донбасі. За його словами, під час переговорів з американським лідером було домовлено, що Україна буде суб’єктом та учасником будь-яких зустрічей за участю інших держав, де йтиметься про нашу країну.

Відповідаючи на запитання щодо можливості проведення референдуму стосовно особливого статусу окремих районів Донецької та Луганської областей, Президент сказав, що він не виключає можливості «референдуму щодо Донбасу в цілому», як складової низки домовленостей, але на сьогодні таке волевиявлення не розглядається. «Це може бути щодо Донбасу, щодо Криму, це може бути в цілому щодо припинення війни. Так може бути, що якась країна може пропонувати нам ті чи інші умови. На сьогодні цього точно немає. Тобто тут немає жодних секретів у мене від суспільства. Я б із такими речами не жартував. Але якщо буде якийсь такий складний виклик, я точно буду радитися з нашим суспільством», — зазначив глава держави, наголосивши, що Україна в будь-якому разі не відмовиться від своїх територій.

Питання вступу України до НАТО Президент назвав вибором українського суспільства, однак рішення про прийняття нашої країни до альянсу ухвалюватимуть інші держави, деякі з яких сьогодні ставлять на цьому шляху «шлагбаум». Тому Україна продовжуватиме євроатлантичну інтеграцію, але розраховувати має найперше на свої Збройні Сили, які вже продемонстрували свою міць під час протистояння збройній агресії на Донбасі. «Усі готові у будь-який момент стати військовими й захищати свою державу. Думаю, що це найміцніший для нас сьогодні альянс. Я вважаю, що він міцніший для нас, ніж будь-який військовий блок», — зазначив В. Зеленський.

Коментуючи нещодавні заяви щодо можливої спроби насильницької зміни влади в нашій державі, Президент, не вдаючись у деталі, зазначив, що деякі угруповання побачили, що суспільство не підтримує такі дестабілізаційні кроки, а також отримали сигнали, зокрема й від міжнародних партнерів України, які змусили їх змінити свої плани.

Також глава держави звернув увагу на те, що деякі олігархи намагаються шантажувати владу можливими відключеннями тепла й електроенергії в окремих регіонах України. Водночас В. Зеленський запевнив, що глобально у нас стабільна енергетична ситуація, тож тарифи будуть нормальні, а масових віялових відключень не буде.