На знімку: організатор виставки Михайло Каменюк, керівник прес-центру «Укрінформ» Сергій Сай-Боднар, народний депутат України Лариса Білозір, директор комунальної установи Видавничий дім «Моя Вінниччина» Вадим Вітковський.

Книжки, які доводиться перевидавати по шість разів? Чи можливо це нині, коли статистика свідчить про надзвичайно низькі показники читаючих співвітчизників? Редактор серії книжок, які розповідають про історію сіл та селищ Вінницької області, Михайло Каменюк стверджує, що так. У четвер у стінах Верховної Ради презентували виставку книжково-видавничого проекту «Моя Вінниччина», на якій такі книжки представили.

Проект приурочили до 90-річчя створення Вінницької області. За словами народної депутатки Лариси Білозір, яка разом з іншими парламентаріями сприяла тому, щоб проект потрапив у стіни законодавчого органу влади, серія книжок змогла побачити світ завдяки тому, що громадську ініціативу підтримала місцева влада. Уже майже п’ять років за рахунок бюджету фінансується видавництво книжок про маленькі села, селища та міста Вінниччини, каже вона. За словами парламентарія, цей проект має на меті привернути увагу до необхідності такої роботи в усіх областях для того, щоб підтримати місцевих авторів та їхні прагнення. Спілкуючись із «Голосом України», Лариса Білозір розповіла: коли була депутатом обласної ради, то ще тоді виступала ініціатором програми підтримки місцевих авторів «Історія рідного краю», яка дає змогу видавцям у рамках конкурсу отримати кошти на друк книжок.

Більше про видання розповів редактор серії «Моя Вінниччина» Михайло Каменюк. «Свого часу ми звернули увагу на те що в регіоні залишилося лише 1370 сіл, — каже він. — Щороку три-чотири села зникає. Вони просто вимирають, спалюються фотографії, стираються будь-які свідчення історії. Це неможливо відновити. І ми запропонували обласній раді ідею — надрукувати тисячу книжок про тисячу сіл». У кожному селі є свій літописець, стверджує М. Каменюк. Це може бути людина, якої вже й немає серед живих, але вона все життя писала історію свого села. Тож влада почала виділяти гроші, й тоді було створено Вінницьку обласну комунальну установу Видавничий дім «Моя Вінниччина».

У рамках проекту видано вже 75 томів, у яких розповідається про 110 сіл Вінниччини, і є запас до сотого тому, каже М. Каменюк. 

Директор комунальної установи Видавничий дім «Моя Вінниччина» Вадим Вітковський назвав проект, представлений у парламенті, амбітним. Він необхідний у ці скрутні часи для того, щоб формувати «нового українця» — людину нової генерації, яка пишатиметься своїм походженням, каже видавець. Для цього, за його словами, в кожній хаті на найпочеснішому місці мають бути Святе Письмо, «Кобзар» та історія рідного краю. Якщо дитина не любитиме своє село, вона ніколи не любитиме Україну.

Фото Сергія КОВАЛЬЧУКА.

Більше фото тут — www.golos.com.ua