На знімку: Блаженнійший Епіфаній з народними депутатами, відзначеними високими церковними нагородами.

Блаженнійший митрополит Київський і всієї України Епіфаній відзначив високими церковними нагородами народних депутатів України Олександра Завітневича («СН»), Романа Костенка («Голос»), Людмилу Марченко («СН»), Соломію Бобровську («Голос»), Свято-слава Юраша («СН»), Ростислава Тістика («СН»), Оксану Савчук (позафракційна), які працювали над Законом «Про Службу військового капеланства». Він нещодавно прийнятий парламентом. Серед нагороджених також протоієрей Леонтій Никитенко і протоієрей Костянтин Холодов.

Під час зустрічі, що відбулася в Митрополичому домі, Предстоятель помісної Української Православної Церкви обговорив із народними обранцями особливості прийнятого закону та механізми його застосування. «Щоб мати змогу підтримувати наших воїнів і додати їм сили, потрібен був цей закон. Він накреслює новий вектор розвитку капеланського служіння, надихає ще активніше боротися й протистояти ворогу, захищаючи Батьківщину. Тож дякую всім, хто долучився до його створення і прийняття», — зазначив Блаженнійший Епіфаній.

В обговоренні закону взяли участь також голова Синодального управління військового духовенства митрополит Черкаський і Чигиринський Іоан і речник Київської Митрополії архієпископ Чернігівський і Ніжинський Євстратій. 

«Ця нагорода стала для мене великою несподіванкою. Митрополит вручив мені орден святого рівноапостольного князя Володимира ІІІ ступеня. Ця нагорода не тільки моя, вона й тих людей, які своєю щоденною допомогою підтримують капеланів і наших військових на сході, які сповідують та популяризують цінності помісної Української Православної Церкви, які дотримуються християнських доктрин і будують Українську державу, спираючись на них. Вдячна за цю високу відзнаку», — зазначила Оксана Савчук. 

Під час подячного молебню у Михайлівському Золотоверхому соборі з нагоди третьої річниці від дня Об’єднавчого собору Предстоятель ПЦУ вручив Петру Порошенкові, лідеру партії «Європейська солідарність», Хрест за заслуги перед Православною Церквою України і висловив подяку за історичний внесок у становлення та розбудову ПЦУ.

«Від себе особисто, від нашої помісної Української Православної Церкви хочу подякувати п’ятому Президентові України Петрові Олексійовичу Порошенку. Ви зробили дуже багато під час Об’єднавчого собору і в буремні історичні часи, коли ми зуміли провести Об’єднавчий собор і отримати Томос від Вселенського патріарха про автокефалію. Але, посадивши дерево, його потрібно поливати, обрізати, доглядати. І всі ми разом робимо ці добрі справи в нашому спільному винограднику Божому», — наголосив під час вручення нагороди митрополит Епіфаній. 

Петро Порошенко подякував Предстоятелю ПЦУ і закликав усіх українців до об’єднання. «Я хочу закликати українців продовжити той шлях, який ми розпочали три роки тому, коли сотні парафій приєдналися до нашої Церкви і продовжують цей процес. Це правильна справа, це правильний шлях. Життя вже довело, що Православна Церква України — це те, що об’єднає нашу країну, те, що дарує українцям духовну державність», — наголосив він. 

П. Порошенко зазначив, що пам’ятатиме все життя десятки тисяч людей на Софійській площі, які готові були стояти годинами і днями у молитві під час Об’єднавчого собору. «Сталося те, про що мріяли й молилися десятки поколінь українців сотні років — щоб Господь послав нам диво Об’єднаної Православної Церкви. Диво автокефальної нашої церкви. Я хочу сказати, що Томос про автокефалію нашій церкві є хрещенням України у світі», — наголосив лідер «ЄС». «Нам потрібна молитва нашої Церкви, і нам потрібне насамперед об’єднання суспільства. Це велика робота, яку робить ПЦУ, бо вона молиться за об’єднання українців», — додав він.

Нагадаємо, що Об’єднавчий собор українських православних церков, на якому Епіфанія було обрано Предстоятелем ПЦУ, відбувся 15 грудня 2018 року. У січні 2019-го Українська Православна Церква отримала Томос про автокефалію, після чого Константинополь почав вважати ПЦУ єдиною визнаною правонаступницею Київської митрополії, яка існувала у складі Вселенського патріархату з Х століття.

Фото з сайту pomisna.info.