Для закоханих не стало перепоною те, що юнак родом із Маріуполя, а дівчина — із запорізьких степових країв. Вони побралися досить швидко і створили міцну родину. Днями відзначили трояндову річницю подружнього життя (десять років). А живуть, працюють і піднімають своїх діток у рідному для Маргарити селі Смирновому.

Перш ніж осісти у мальовничому селі понад Бердою, пара шукала кращої долі у різних місцях. Олександр закінчив Маріупольський професійний ліцей автотранспорту за спеціальністю «газоелектрозварювальник». Хоч і молодий, але має вже значний досвід. Після практики на машинобудівному заводі «Азов» працював у Маріупольському трамвайно-тролейбусному управлінні. Потім була строкова служба у танкових військах Збройних Сил України у Десні. Коли молодята побралися, якийсь час проживали у Бердянську. Голова родини працював там на заводі «Азовенергомаш» у ливарному цеху. Але грошей для належного забезпечення родини не вистачало, тож Олександр вирішив поїхати на заробітки за кордон: працював у Литві, Швеції, Фінляндії... Нині трудиться у місцевому товаристві «40 років-АГРО» зварювальником.

У родині підростають три спадкоємці. Старшому сину Миколі 9 років, близнюкам Арсенію та Артемію — по три. Для їхнього щасливого дитинства треба чимало коштів. Проте найбільше дітлахам потрібен тато поруч. Тому герой нашої розповіді вирішив шукати шляхи заробітку на Батьківщині. Цьогоріч він спробував виготовляти оригінальні та практичні речі з металу методом холодного кування. Має спеціальне устаткування. Які ж гарні лавки, столи, гойдалки та урни у нього виходять! Просто витвори мистецтва.

Чоловік продемонстрував нам на прикладі однієї деталі, що таке холодне кування і які елементи виходять за допомогою спеціальних приладів. За словами майстра, найбільше задоволення від роботи він отримує, коли наносить фарбу на готові вироби. Тоді вже видно результат. Працює також із деревом і пластиком. Чоловік виготовляє лавочки та гойдалки, козирки до них та для ганків. Засмучує майстра ціна на метал, яка постійно повзе вгору. З деякими виробами Олександру допомагає товариш Сергій Сидоряка.

...Маргарита народилася і виросла у Смирновому. У Бердянську опанувала професію перукаря, але за спеціальністю не працює, а сезонно трудиться у тому ж товаристві, що й чоловік. Молода мама встигає і працювати, і за дітками глядіти. Хоча без допомоги бабусі не обходиться. Маргарита й Олександр вдячні Світлані Миколаївні за те, що опікується онуками.

— У мене настільки щільний графік, що не маю часу займатися ще чимось, окрім дітей, — зізнається багатодітна мама, — самі розумієте: троє синочків, а надто близнюки, потребують багато маминої уваги.

Мріє родина Калантаїв привести до ладу власне житло. Завдяки підтримці господарства, де працюють, придбали будинок. Але він вимагає чималих вкладень, щоб завершити ремонт. У цьому домі і працює над своїми виробами майстер.

Також Олександр розводить перепелів, має інкубатор. А для душі вирощує декоративних пташок та акваріумних рибок. У майбутній оселі багатодітної родини нас зустріли папуга Кеша, два нерозлучники, зеброва амадина та інші пташечки. Вони літали кімнатою та почувалися як удома. У двох великих акваріумах живуть різноманітні рибки. Ця справжня оаза — рай для діток: хлопчики приходять сюди, як у контактний зоопарк. Чим не інтелектуальний розвиток та заряд позитивних емоцій для всієї родини?

...Коли знайомишся із такими працьовитими, завзятими і повними ідей молодими родинами у сільській місцевості, з’являється віра у майбутнє рідного краю і держави.

Кам’янка Пологівського району

Запорізької області.

Фото автора та із сімейного архіву родини.