Форум партнерів «Бібліотека. Влада. Громада», який відбувся у Національній бібліотеці України для дітей, презентував нові форми співпраці органів влади, видавців і читачів та відзначив лауреатів Почесного списку Міжнародної ради з дитячої та юнацької книги IBBY. Ними стали Олександр Дерманський (номінація «Автор», книжка «Мері», видавництво «А-БА-БА-ГА-ЛА-МА-ГА») (на знімку), Наталя Іваничук (номінація «Перекладач», книжка «Антон та інші нещастя», автор Ґюдрун Скреттінґ, «Видавництво Старого Лева»), Ольга Кузнецова (номінація «Ілюстратор», книж-ка «Пір’їнка птаха-мрії», автор Роман Росіцький, видавництво «АВІАЗ»). Серед лауреатів — видавництва «А-БА-БА-ГА-ЛА-МА-ГА», «АВІАЗ», «Видавництво Старого Лева».

«Національна секція Міжнародної ради з дитячої та юнацької книги діє на базі Національної бібліотеки України для дітей не один рік. Тож останнім часом імена творців сучасної української дитячої книги зазвучали по всьому світу, а їхні видання мандрують відомими книжковими виставками світу, представлені у найпрестижніших дитячих бібліотеках планети, гідно презентують найкращі українські книжки міжнародній аудиторії. Завдяки роботі Національної секції ім’я Володимира Рутківського, автора тетралогії «Джури» і роману «Сторожова застава», назавжди внесено до світової скарбниці дитячої літератури», — зазначає генеральна директорка бібліотеки Алла Гордієнко.

Колекцію книжок, які номінувалися на відзнаки Міжнародної ради з дитячої та юнацької книги від Національної секції IBBY, можна переглянути у Національній бібліотеці України для дітей та онлайн за посиланнями https://www.ibby.org/ і https://chl.kiev.ua/ Default. aspx?id=7825. Під час заходу оголосили номінантів на Премію імені Ганса Крістіана Андерсена, яку називають Нобелівською премією з дитячої літератури. Ними стали художник-ілюстратор дитячої літератури Владислав Єрко та письменник Іван Андрусяк. На форумі, в роботі якого взяли участь директор департаменту моніторингу соціальних прав секретаріату Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини Світлана Глущенко, заступник міністра культури та інформаційної політики України Лариса Петасюк, народний депутат України четвертого—восьмого скликань Микола Томенко, відбулося також нагородження переможців Всеукраїнського огляду-конкурсу обласних бібліотек для дітей.
«З 2013 року конкурс-огляд дитячих бібліотек спонукає до здорового суперництва між дитячими книгозбірнями країни та водночас надихає на втілення в життя креативних ідей. Конкурс — це також промоція книги, читання та поширення кращого досвіду серед бібліотечних фахівців країни», — наголошують організатори заходу.

Переможцем у номінації «Обслуговування користувачів-дітей» стали проект «Reised by books — вихований книжками» та #Читай_думай_нотуй Чернівецької обласної бібліотеки для дітей. У номінації «Інформаційні технології в роботі бібліотек» перемогу здобула Херсонська обласна бібліотека для дітей імені Дніпрової Чайки Херсонської обласної ради з проектом «Використання VR-технологій для промоції бібліотеки та читання». Серед найкращих дитячих книгозбірень — Полтавська обласна бібліотека для дітей з проектом «Розробка та проведення соціологічних та моніторингових досліджень», Тернопільська обласна бібліотека для дітей з проектом «Тернополю — 480: абетка Файного міста» та Харківська обласна бібліотека для дітей з проектом «Зелені легені».