Учора стало відомо, що 16 грудня колишнього головного режисера Одеського національного академічного театру опери й балету Євгена Лавренчука заарештували в Італії за запитом Російської Федерації.

Лавренчук одержує підтримку з боку українського консульства.

Деталі справи італійські правоохоронці поки що не розкривають. Відомо лише, що країна-агресор інкримінує молодому режисерові якісь фінансові порушення восьмирічної давності.

В Італію Євгеній полетів 15 грудня. 18-го він планував провести у Львові семінар із акторської майстерності, але на нього не з’явився. Як повідомили його знайомі, ось уже два тижні театрального діяча утримують у слідчому ізоляторі Неаполя.

Режисер очолював «Польський театр у Москві» до початку війни на Донбасі. Після того як Євгеній виїхав із РФ до України (на знак протесту проти агресії) театр визнали банкрутом. А його засновників притягали до цивільної відповідальності за борги.

Українські діячі театру організували групу підтримки Лавренчука в соціальних мережах і вимагають відпустити його на волю. Сім’я і оточення Євгена вважають, що кримінальну справу проти нього в Росії сфабриковано.