У країні залишилося ще три АЕС, але й вони за рік мають припинити роботу.

За повідомленням енергетичного відомства, йдеться про станції Brokdorf, Grohnde та Grundremmingen. АЕС Brokdorf, розташована на Ельбі, за 40 км на північний захід від Гамбурга, була центром антиядерних протестів, спричинених катастрофою на радянській ЧАЕС у 1986 році. Ще два підприємства — Grohnde, що приблизно за 40 км південніше Ганновера, та Grundremmingen, за 80 км західніше Мюнхена, влада ФРН має намір закрити наступного року.

Три реактори, повідомляють німецькі ЗМІ, що зупинені нині, споруджені в середині 1980-х. Вони забезпечували струмом мільйони німецьких домогосподарств упродовж майже чотирьох десятиліть. Але часи змінюються, як і самі підходи до використання атомної енергетики. «Масовим зростанням відновлюваних джерел енергії і прискоренням розширення мережі електропостачання ми можемо переконливо показати, що енергоперехід можливий у Німеччині», — прокоментував закриття ще трьох АЕС міністр економіки та клімату Роберт Хабек.

Водночас експерти занепокоєні проблемою зберігання ядерних відходів, котрі утворюються на німецьких станціях, оскільки рішення про саме місце їх «складування» ще не прийнято. Фахівці вважають, що деякі матеріали залишаться небезпечно радіоактивними упродовж життя 35 тисяч поколінь.

Рішення про поетапну відмову від ядерної енергетики та перехід від видобувного палива до відновлюваних джерел енергії було вперше прийняте урядом Герхарда Шредера 2002 року. Його наступниця Ангела Меркель скасувала своє рішення продовжити термін експлуатації АЕС Німеччини після аварії на «Фукусімі» в Японії у 2011-му і встановила 2022 рік як остаточну дату для їх закриття.

Тим часом деякі політики, політологи й експерти застерігають, що тотальна прихильність ідеям зеленої енергетики та відмова від атомної можуть стати фатальною для економіки Німеччини. Особливо в нинішні часи, коли закриваються АЕС і водночас виникають проблеми з постачанням вуглеводнів.

Тому тепер актуальне запитання: чи спрацюють у ФРН усі відновлювані джерела енергії, аби забезпечити потужну економіку країни струмом?

Цікаво, що саме в ці дні Єврокомісія висунула проект, який пропонує класифікувати атомну енергію як… екологічну! Тож вона найближчим часом може бути визнана екологічно безпечною в ЄС. У перший день нового року ЄК надіслала державам-учасницям спільноти відповідний проект постанови.

Згідно з цим документом, атомна енергія — екологічна, тож інвестиції в АЕС можна вважати стабільними, якщо вони забезпечують захоронення радіоактивних відходів, а їх будівництво було схвалене до 2045 року.

Що стосується електростанцій, котрі працюють на природному газі, то вони можуть отримати «зелене» маркування, якщо їх спорудження було дозволено до 2030 року. Крім того, вони мають замінити застарілу техніку та утримувати обсяг викидів СО2 у межах встановленої норми. Тож газ, з деякими застереженнями, пропонується вважати… «зеленим» джерелом енергії.

Щоправда, державам — учасницям ЄС ще належить вивчити проект постанови. Його ухвалення може бути заблоковане, якщо проти виступить більшість країн чи Європарламент.

Берлін, де атомна енергетика визнана небезпечною для довкілля, негайно виступив з критикою таких намірів Єврокомісії, вважаючи їх «абсолютно неправильними». Міністр охорони довкілля та ядерної безпеки ФРН Штеффі Лемке в інтерв’ю виданням концерну Funke Mediengruppe заявила: «Джерело енергії, котре в разі аварії на реакторі може спричинити руйнівні екологічні катастрофи та залишає після себе величезну кількість високорадіоактивних відходів, не може бути екологічним».

На визнанні Єврокомісією атомної енергетики екологічною наполягають Франція, де більша частка енергії виробляється на АЕС, також Польща і ще шість інших східноєвропейських країн. Їх аргументи полягають у тому, що без застосування енергії атома ЄС не вдасться стати нейтральним у сенсі впливу на клімат до 2050-го, як того вимагають міжнародні зобов’язання.

Берлін.