А також про те, ким насправді є її творці святі Кирило та Мефодій.

У травні 2017-го президент країни-агресора під час зустрічі з президентом ще Македонії заявив, що слов’янська писемність прийшла в Росію з македонської землі. Тоді болгарських істориків обурило це грубе і провокаційне перекручення історичних фактів. Але від Росії Болгарія так і не дочекалася вибачень і виправлення помилки.

А напередодні 2022 року в Північній Македонії відбулася прем’єра документального російського фільму «Єдина віра, єдина мова», знятого сценаристкою і режисеркою Оленою Мироненко за сприяння посольства РФ у Північній Македонії. У ньому знову стверджується, що святі брати Кирило й Мефодій та їхні послідовники не мають нічого спільного з Болгарією, а батьківщиною слов’янської писемності є Македонія. «Цей фільм сповнений навіювань. Робляться нові спроби стерти Болгарію з історичної карти, і такі події не поодинокі», — заявила в ефірі болгарського телебачення болгарська професорка Анна Кочева з Інституту болгарської мови. Вона закликала болгарську владу відреагувати на цей випадок викривлення історії.

МЗС Болгарії виступило із заявою, у якій зазначається: «Фільм є не науково обґрунтованим, й історичні періоди представлено в ньому некоректно». У зв’язку з підміненими чи навмисно пропущеними фундаментальними фактами в російському фільмі відомство нагадало його авторам і спонсорам, що в рамках Спільної багатопрофільної експертної комісії з історичних і освітніх питань Болгарія та Північна Македонія дійшли згоди щодо історичних особистостей та подій у спільній історії. У цій заяві МЗС Болгарії дуже обережно висловлюється сподівання на те, що «до подібних провокацій не мають прямого чи непрямого стосунку треті сторони, а також, що вони не націлені на створення розбіжностей» і що «ми більше не будемо свідками таких випадків, які суперечать загальноприйнятим у світовій історіографії фактам».

Звісно, болгарських істориків не задовольнили лише натяки на «треті сторони», бо всім болгарам зрозуміло: провокація походить від Росії, якій вигідне продовження протистояння між Болгарією і Північною Македонією.

Історична суперечка між ними відтерміновує дату початку переговорів між Скоп’є і Брюсселем про приєднання Північної Македонії до ЄС.

Щоправда, МЗС Болгарії зажадало пояснень від посольства РФ у Північній Македонії, яке сприяло створенню провокаційного документального фільму. Однак відповіді від нього не дочекалися. Замість дипломатів, які працюють у Скоп’є, відповіли їхні колеги, котрі перебувають у столиці Болгарії. На своїй сторінці у Фейсбуці посольство РФ у Болгарії написало:

«У зв’язку з публікаціями в болгарських ЗМІ стосовно фільму О. Мироненко «Єдина віра, єдина мова» про поширення християнства серед слов’ян хотіли би пояснити таке. Матеріал є відображенням авторської точки зору, містить суб’єктивне трактування низки історичних подій і не відповідає позиції офіційної російської історіографії, а також точці зору посольства Росії в Болгарії. Радує одне — в наших православних країнах, як і раніше, зберігається жвавий інтерес до спільних джерел віри, писемності й культури. Творча ініціатива, не підкріплена історичною експертизою, на жаль, не завжди приводить до досягнення задуманої позитивної мети».

Але цю радість не поділяє болгарська громадськість, а тим більше вчені-історики. Говорити про те, що ліва рука (посольство РФ у Болгарії) не знає, що робить права (посольство РФ у Північній Македонії), не доводиться. Бо місце походження провокації і пояснень з її приводу одне й те саме — Кремль. А її автор — сам В. Путін, який почав по-своєму тлумачити багато історичних фактів (що стосуються не тільки Болгарії, а й України) і проти висловлювання якого в 2017 році не посміла піти сценарист і режисер нового «документального фільму» Олена Мироненко.