Учора високий представник Європейського Союзу із закордонних справ та політики безпеки Жозеп Боррель з міністром закордонних справ України Дмитром Кулебою (на знімку) відвідали Луганську область. Це була перша поїздка глави європейської дипломатії на Донбас з початку російської агресії.

«Дуже вчасний візит на тлі російського шантажу, ескалації та погроз. Україна має підтримку Євросоюзу в протистоянні агресії РФ. Насправді, ця підтримка сьогодні найсильніша з 2014 року. І в цьому є заслуга Жозепа», — підкреслив Дмитро Кулеба на своїй сторінці у Фейсбуці.

Він також нагадав, що ще в листопаді, коли Росія почала знову тягнути війська до наших кордонів і тимчасово окупованих територій, Україна запропонувала партнерам комплексний пакет стримування, що складається з політичного, економічного та безпекового рівнів.

«Цей візит — його важлива частина. Йдеться не лише про політичний жест підтримки, хоча і це важливо. ЄС нині працює над жорсткими економічними санкціями, які дозволять стримати РФ від нової хвилі війни в Європі.

Головний виклик — досягнення консенсусу всередині ЄС», — розповів глава української дипломатії перед вильотом з Харкова на Луганщину з Жозепом Боррелем.

До речі, перед візитом в Україну Жозеп Боррель поспілкувався з генсеком НАТО Єнсом Столтенбергом. Йшлося передусім про нарощування Росією військової потужності на українському кордоні. «Боррель підтвердив непохитну підтримку ЄС суверенітету, незалежності та територіальної цілісності України й наголосив на необхідності деескалації напруги та повного виконання Мінських домовленостей. Він підкреслив, що будь-яка подальша військова агресія проти України матиме великі наслідки та серйозну ціну», — зазначено в заяві глави європейської дипломатії за підсумками розмови.

Фото зі сторінки Дмитра Кулеби в Фейсбуці.