Міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба провів телефонну розмовуіз державною секретаркою у закордонних справах і справах співдружності націй та розвитку Великої Британії Ліз Трасс.

Вона наголосила на повній підтримці нашої держави в цей скрутний час агресії Росії, яка наразі стрімко нарощується на сході України, зазначає прес-служба МЗС України.

Глава МЗС України відзначив, що Велика Британія відіграє «лідерську роль» у цьому напруженому процесі.

Ліз Трасс повідомила, що Велика Британія веде переговори з Євросоюзом стосовно запровадження нових жорстких санкцій проти Росії, щоб стримати її таким чином від подальшої агресії. Запевнила, що Королівство рухається лише за принципом: «жодних рішень про Україну без України».

Крім того, Дмитро Кулеба поспілкувався і з міністром закордонних справ Чеської Республіки Яном Ліпавським. Міністри обговорили наступальні дії Росії. Глава чеської дипломатії наголосив, що Чехія залишається надійним другом України. Прага твердо стоїть на боці українського народу в боротьбі за захист суверенітету та територіальної цілісності України. Глави МЗС обох країн домовилися про спільні кроки у вирішенні цієї ситуації.

Нагадаємо, що Чехія готується до головування в ЄС у другій половині 2022 року.

Водночас для посилення міжнародної підтримки України Д. Кулеба запросив міністрів закордонних справ Австрії, Чехії і Словаччини відвідати нашу державу. Їхній візит заплановано на лютий, повідомило МЗС.

Цього самого місяця має відбутися серія переговорів між Росією та США, НАТО і ОБСЄ щодо «гарантій безпеки». При цьому Москва не бажає бачити Україну під час цих зустрічей. Незважаючи на те, що головним аспектом є саме українське питання.