Найбільш сумнівним і суперечливим громадяни країни вважають вимогу з 8 січня носити в громадських місцях, включаючи громадський транспорт, тільки спеціальні медичні маски чи респіратори.

Використання звичної текстильної захисної маски тепер прирівняно до відсутності засобів захисту від коронавірусу. Цю новину уряд доручив повідомити міністру внутрішніх справ Лучіану Боде.

Найнеприємнішою частиною його промови на телеканалі Digi 24 стала звістка про розмір штрафу за це порушення — 2500 леїв (майже 571 долар). На цім тлі подовження надзвичайного стану ще на місяць з іншими заборонами, що обмежують одночасне перебування людей у закритих приміщеннях і навіть просто неба, видаються  безневинними забавами.

Деякі румуни вважають, що це рішення пролобіювали виробники румунських медичних масок, чий товар залежався на складах і прилавках аптек, бо все купували текстильні маски багаторазового використання. Високі суми штрафів спричинили невдоволення у всіх, чий рівень життя перебуває на межі бідності чи за нею. А таких у країні майже половина жителів.