Фото: the-village.com.ua

Громадськість тим часом б’є на сполох та намагається з’ясувати, що буде далі з будівлею колишнього кінотеатру з промовистою назвою «Україна» на вулиці Городецького, 5. Нині тут усе огороджено парканом, а над фасадом нависає захисна сітка. Тераса колишнього кінотеатру напівзруйнована, зникла і його назва.

Варто зазначити, що кінотеатр «Україна» має історичну цінність не тільки для киян, а й для всієї країни. Його збудували на місці цирку Петра Крутікова. Цю першу будівлю у Києві у стилі модерн підірвали під час Другої світової війни. Сам кінотеатр було відкрито 1964 року, він став першим широкоформатним.

У 1965 році в кінотеатрі «Україна» під час прем’єри стрічки «Тіні забутих предків» поет та літературознавець Василь Стус, літературний критик Іван Дзюба, а також журналіст В’ячеслав Чорновіл закликали глядачів підвестися на знак протесту проти арештів українських інтелектуалів. Фактично ця протестна акція започаткувала український дисидентський рух. Загалом це було місце, де відбувалися всі найзнаковіші кінопрем’єри.

У лютому 2001 року кінотеатр відкрився після реконструкції. Журналісти захоплено писали про оновлену «Україну», хоч при цьому місткість обох залів дуже скоротилася. Реконструйовану «Україну» оцінив і Жерар Депардьє. Він проводив тут благодійний захід — зустрічався з вихованцями київського дитячого будинку і показав фільм за своєю участю.

2004 року Київрада дозволила ТОВ «Кінопрем’єр» приватизувати «цілісний майновий комплекс «Кінотеатр Україна» із збереженням профілю діяльності», але в жовтні 2008-го Київрада змінила цільове призначення, дозволивши будувати на земельній ділянці, де розташований кінотеатр, багатофункціональний торговельно-офісний комплекс. Про збереження профілю діяльності більше не йшлося.

У 2018 році культурний заклад припинив свою роботу. За інформацією з відкритих джерел, новими власниками споруди є Євген Вилгин та Ігор Воронов.

До речі, закрили кінотеатр фактично одночасно з ще однією легендою — «Кінопанорамою». Свого часу він був першим панорамним кінотеатром та мав свою не менш цікаву історію, утім, це його теж не врятувало. Тепер черга за «Україною». Сумні реалії часу скоробагатьків.