За його словами, виведення сил розпочнеться 13 січня, повідомляє «Эхо Кавказа». За припущеннями Токаєва, «виведення контингенту займе не більше 10 днів».

При цьому президент Казахстану заявив, що обґрунтовано звернувся по допомогу до ОДКБ, оскільки, за його словами, «над підготовкою захоплення влади в Казахстані працювали професіонали». Про те, що державний переворот в країні нібито намагалися здійснити підготовлені за кордоном, в тому числі в Афганістані, терористи, Касим-Жомарт Токаєв заявив і під час онлайн-наради ОДКБ, що відбулася у понеділок. Щоправда, жодного «закордонного терориста», принаймні серед убитих силовиками людей, не виявили. За словами Токаєва, «бандити нападали ночами на морги, забирали та відвозили тіла своїх загиблих спільників. Вони також забирали тіла бойовиків з поля бою».

А із захопленим «закордонним бойовиком», запис допиту якого показав телеканал Qazaqstan, виник міжнародний скандал. У побитому чоловіку, який на камеру «зізнавався» у причетності до бойовиків, упізнали відомого в Киргизстані музиканта Вікрама Рузахунова, який перед Новим роком поїхав на гастролі до Казахстану. Це викликало таке обурення в Киргизстані, що в ситуацію втрутилися навіть президент країни Садир Жапаров і голова Держкомітету національної безпеки Камчибек Ташиєв. Останній наголосив, що Рузахунов не може бути терористом. А МЗС Киргизстану вручило ноту протесту послу Казахстану. Врешті саме ця історія мала щасливе завершення — музиканта відпустили. Але можна припустити, що серед 10 тисяч затриманих під час протестів знайдеться чимало невідомих загалу людей, які після «допитів» визнають себе терористами.

Тим часом в МЗС України заявили, що уважно стежать за перебігом подій у Казахстані. «Засуджуємо насильство, яке спалахнуло в низці казахстанських міст та призвело до численних жертв. Висловлюємо співчуття у зв’язку із загибеллю казахстанців, з якими українців пов’язують багаторічні відносини дружби і взаємної поваги», — йдеться у заяві МЗС. Також зазначається, що в Україні «взяли до уваги розгортання на території Казахстану іноземних військових сил з домінуванням російського контингенту на запрошення влади Казахстану». «Іноземні війська мають поважати незалежність, суверенітет та національне законодавство Казахстану і міжнародне право, а їхнє перебування не повинне виходити за межі задекларованого обмеженого часового терміну», — наголошує МЗС.