Громадянам пропонують відповісти на одне запитання: «Чи згодні ви з актом внесення змін до Конституції Республіки Сербії?» 

Як поінформував виборців голова Скупщини Івіца Дачич, парламент вніс до Основного Закону доповнення, що стосуються функціонування судової системи й порядку вибору суддів і прокурорів. Спікер спростував твердження сербської опозиції про те, що на догоду США і ЄС до його преамбули, де йдеться про Косово й Метохію як складові частини Сербії, також внесено зміни. 

Опозиція, яка виступає проти проведення референдуму, вважає, що серби, котрі прийдуть на виборчі дільниці, через незнання можуть проголосувати за них «паровозом». Тому Дачичу довелося майже клятвено запевняти: питання, винесене на референдум, не торкається преамбули й вона залишається в колишній редакції. 

Він закликав усіх сербів взяти участь у референдумі, бо затвердження ними рішення Скупщини відповідає «інтересам Сербії» і відкриває їй шлях до подальшої європейської інтеграції, адже поправки синхронізовано із законодавством ЄС. 

З абсолютно протилежним закликом до співвітчизників ще в грудні минулого року звернувся один із лідерів Народної партії Сербії Мирослав Алексич. Він вважає, що опозиція і народ мають вимагати від влади проведення референдуму після парламентських і президентських виборів, які призначено на 3 квітня 2022 року. А якщо ті не погодяться перенести дату його проведення, то бойкотувати січневий. На думку Алексича, після квітневих виборів ситуація у Сербії може змінитися. А нині «референдум нічого не змінить по суті», тому що правосуддя залишиться під контролем влади. Цим він дав зрозуміти, що в країні, як і раніше, керівним буде «телефонне право». Влада не виключає, що до цього заклику можуть прислухатися чимало сербів.  

Тому офіційний Белград розраховував, що в референдумі братимуть участь і серби, які живуть на території Косово та Метохії. Вони вже точно голосуватимуть за внесення змін до конституції. Але влада Приштини відмовилися відкривати дільниці для голосування в місцях їхнього компактного проживання на території країни. Етнічним сербам повідомили, що голосувати вони зможуть дистанційно або через урядову структуру -- Канцелярію по зв'язках із Сербією.