Наразі не відомо достеменно, яких, але попередньо мова йде передусім про «Північний потік-2». У січні планується зустріч між О. Шольцем та В. Путіним, пише видання Bild. «Ситуація дуже серйозна, наразі йдеться про те, щоб зробити все, аби не дійшло до військового втручання», — наголошує Олаф Шольц, слова якого цитує Bloomberg.

Водночас міністр закордонних справ Німеччини Анналена Бербок учора побувала у Росії. А перед візитом до Москви, як інформував «Голос України», вона відвідала Київ. Глава німецького МЗС провела переговори з Президентом України Володимиром Зеленським та міністром закордонних справ України Дмитром Кулебою. В результаті зустрічі німецька сторона засвідчила свою підтримку проти путінської агресії, а також погодилася долучитися до лідерства під час проведення Кримської платформи.

Між тим німецька інтелігенція наполягає на тому, що необхідно докорінно змінити підхід до відносин з Кремлем. Днями 73 німецькі експерти з питань Східної Європи та міжнародної безпеки опублікували лист-критику до німецької влади. Інтелігенція висловила своє обурення щодо недостатньо радикальних дій Німеччини стосовно російської агресії, повідомляє «Європейська правда».

Експерти звинувачують Бундестаг у занадто ліберальних діях. «У світлі двадцяти років політичної пасивності Німеччини щодо російського неоімперіалізму напад Путіна на Україну в 2014 році здається майже логічним наслідком такої політики. Популярна німецька формула «Annаherung durch Verflechtung» («зближення через взаємозалежність» або «зближення через залученість»), що означає підхід Берліна до Москви на основі співпраці, набула трагікомічного сенсу», — зазначається у листі.