Українська тема стала однією з найважливіших під час її переговорів з міністром закордонних справ РФ Сергієм Лавровим.

На спільній прес-конференції після переговорів Анналена Бербок заявила, що зосередження біля кордонів України понад 100 тисяч російських військовослужбовців викликає велике занепокоєння. За її словами, війська сконцентровані без видимої причини, і «це складно не розглядати як загрозу». Голова МЗС Німеччини сказала, що готова продовжувати переговори з Росією щодо безпеки.

Натомість Лавров заявив, що Росія «не може приймати якихось вимог щодо своїх збройних сил на власній землі», інформує «Радіо Свобода». Не знайшли спільних знаменників міністри й у справі проведення «нормандської» зустрічі та реалізації Мінських угод.

Анналенна Бербок, відповідаючи на запитання журналістів, констатувала, що щодо реалізації Мінських угод ми дотримуємося різного погляду, тому так важливо, щоб переговори тривали. «Мінські угоди було досягнуто в межах Нормандського формату, і тому важливо, щоб ми повернулися у межах Нормандського формату за стіл переговорів. Ми, міністри закордонних справ, і це попередній підсумок наших переговорів, зробимо все, щоб якнайшвидше зробити кроки в цьому напрямі», — сказала вона.

У словах С. Лаврова таке бажання не було очевидним. «Для нас головне — не колись зустрічатися, а навіщо зустрічатися. Якщо зустрічатися тільки заради того, щоб президент Зеленський міг знову сказати, що з його ініціативи знову зібралася група шановних керівників, і на цьому він вважає свою місію виконаною — то цього не потрібно... Нам важливе чітке розуміння, досягнуте заздалегідь — з чим ми будемо йти на зустріч у Нормандському форматі на тому чи іншому рівні», — сказав він. Лавров додав, що така робота зараз ведеться по лінії політрадників, передає УНН.