Візит відбувся напередодні 30-річчя дипломатичних відносин, що відзначатиметься 27 січня.

Під час зустрічі глави МЗС обох країн (на знімку) обговорили низку питань в контексті військової напруги на кордонах. А саме, спільні кроки до подальшого розвитку співробітництва України та Канади в сфері безпеки й оборони.

Міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба наголосив на важливій ролі канадської військової тренувальної місії UNIFIER в посиленні спроможностей Збройних Сил. Він також запевнив: «Україна та Канада виступають єдиним дипломатичним фронтом на тлі агресивних дій Російської Федерації. Ми разом мобілізуємо міжнародні зусилля, аби стримати Росію від втілення її агресивних планів».

Ще одним важливим питанням, яке глава МЗС України виніс на порядок денний, стала й візова політика країн. Наразі ведуться переговори про скасування візового режиму.

Головним результатом зустрічі прем’єр-міністра України Дениса Шмигаля та глави МЗС Канади став підписаний Меморандум про надання технічної допомоги Секретаріату Кабміну України. Він направлений на покращення процесів державного управління.

На сторінці у Твіттері глава нашої держави Володимир Зеленський зазначив, що під час зустрічі з М. Жолі вони передусім обговорили нарощування військ країни-агресора на українському кордоні. Президент також зазначив: «Канада вкотре підтвердила незмінну підтримку територіальної цілісності й незалежності України».

Після візиту до України міністр анонсувала, що їде до Європи обговорювати українське питання. Спочатку — до Парижа, а потім — Брюсселя. Вона проведе також переговори з генсеком НАТО Єнсом Столтенбергом, адже Канада підтримує вступ України до Альянсу.

«Канада засуджує зосередження російських сил на кордоні з Україною. Ми засуджуємо спробу анексії і незаконну окупацію Криму. Єдиний можливий шлях — Росія мусить провести деескалацію і залучитися до змістовного діалогу»,— зазначила міністр закордонних справ Канади Мелані Жолі.

Фото надано прес-службою МЗС України.