Фото: DW

Загальний рівень злочинності в Німеччині, за даними державного статистичного відомства, нині найнижчий за останні 30 років. Але за деякими напрямами, навпаки, ці показники зростають. Зокрема, торік збільшилася кількість злочинів на політичному підґрунті. Одну з причин такої ситуації правоохоронці вбачають у... пандемії коронавірусу.

Хоч загальний рівень злочинності знижується, число злочинів і правопорушень на ґрунті політичної нетерпимості збільшується. За попередніми даними, торік у країні зареєстровано понад 47 тисяч політично мотивованих злочинів, що їх найчастіше скоюють особи з радикальними поглядами.

Торік таких злочинів зафіксовано більше, ніж за останні 20 років. Ці дані надав федеральний уряд у відповідь на запит депутата від партії «Альтернатива для Німеччини» Мартіна Гесса, їх оприлюднив часопис Der Spiegel. Також у звіті федерального управління кримінальної поліції ідеться про те, що кількість політично мотивованих злочинів знову зросла - на 6% порівняно з попереднім роком. Усього у ФРН зареєстровано 47 303 таких порушення. Тож політично мотивована злочинність досягла найвищого рівня з часу початку ведення такої щорічної статистики - з 2001-го.

Тим часом відповідь уряду депутату Бундестагу оприлюднена п'ятого січня. Це означає, що, ймовірно, не всі дані за минулий рік ще опрацьовані, тому статистика може бути вищою.

Хоч деякі експерти в цій галузі вважають, що політично мотивовані злочини скоюють радикально налаштовані люди з радикальними поглядами, але досі не вдалося напевне визначити, до якого спектра - лівого чи правого - вони належать. Адже серед тих, хто скоїв такі злочини, 19 тисяч - це особи з крайніми правими поглядами, ще понад 9 тисяч - на «рахунку» лівих радикалів. А в понад 17 тисячах випадків поліція не змогла визначити ідеологічної мотивації порушників.

Правда, силовики вважають, що таку ситуацію спричинило передусім соціальне роздратування у зв'язку з пандемією коронавірусу.

Утім, хоча загальна кількість порушень цієї групи зросла, поліція зафіксувала зниження кількості насильницьких злочинів на політичному ґрунті - приблизно на шість відсотків. Силовики також зазначають, що більшу їх кількість скоїли особи, котрі не належать до будь-якого певного політичного спектра. За даними державної статистики, торік у ФРН скоєно 1047 насильницьких злочинів підозрюваними, які не були ідентифіковані поліцією як ліві, праві чи ісламісти, ні як їхні прибічники з ворожих ідеологій.

Торік політично мотивовані підозрювані, яких поліція не відносить до жодної з відомих ідеологічних категорій, скоїли 591 насильницький злочин. Також 98 із 120 таких злочинів - проти політиків, виборних посадових осіб також вчинили люди, чиє політичне минуле невідоме. Федеральне управління із захисту Конституції виокремило ще один напрям роботи. Влада передусім реагує на поширення антисемітських міфів про змову. Також розслідуються порушення, скоєні учасниками протестів проти карантинних заходів.

Водночас німецькі ЗМІ оприлюднили дані Євростату про рівень злочинності в ФРН та ЄС. 11% жителів Євросоюзу стикаються з проблемою злочинності, насилля чи вандалізму безпосередньо за місцем мешкання. Досі цей рівень щороку знижувався - з часу піка в 2013-му (14%). Нині найвищий рівень злочинності реєструють у Болгарії - 20,2%, Греції - 16,9%, Нідерландах 16,3%. Найнижчі показники у Хорватії - 2,7%, Литві - 3,2%, Польщі - 4,4%.

Німеччина у ЄС у цьому «табелі» посідає сьоме місце: 13% жителів країни заявили, що безпосередньо в місцях їхнього мешкання є проблеми зі злочинністю. Це, зокрема, шахрайство, насилля, вандалізм.

Берлін.