Фото: president.gov.ua

Як поінформувала канцелярія Президента РП, предметом консультацій буде ситуація з безпекою в нашому регіоні та загрози, що надходять від Росії.

У середу, 19 січня, Володимир Зеленський провів телефонну розмову з Генеральним секретарем НАТО Єнсом Столтенбергом. Як повідомляє Офіс Президента, головну увагу співрозмовники приділили дипломатичним зусиллям, спрямованим на деескалацію безпекової ситуації навколо України. Генеральний секретар поінформував Президента про результати нещодавнього засідання Ради НАТО — Росія та перспективи подальших переговорів з російською стороною щодо питань європейської безпеки. Володимир Зеленський подякував за послідовну позицію Альянсу щодо суверенітету, незалежності та євроатлантичних прагнень України і висловив сподівання на посилення практичної підтримки з боку НАТО та його країн-членів у зміцненні обороноздатності України та спроможностей протидіяти сучасним загрозам, зокрема кібератакам.

Безпекова ситуація також була темою телефонної розмови Володимира Зеленського з Прем’єр-міністром Королівства Швеція Магдаленою Андерссон. Президент України та Прем’єр-міністр Швеції привітали нещодавнє укладення міжурядової угоди про співробітництво у сфері оборони. Володимир Зеленський відзначив, що Швеція є важливим безпековим партнером нашої держави, і висловив подяку за практичну допомогу, яка вже надається у цій сфері. «Маємо потужну армію, найкращий досвід та практики, маємо вірних героїв», — наголосив він і додав, що сьогодні як ніколи важливо об’єднати зусилля заради стабільності держави.

Магдалена Андерссон підтвердила рішучу й непохитну підтримку з боку уряду Швеції суверенітету й територіальної цілісності України.

Співрозмовники обговорили перспективи подальшої двосторонньої співпраці у сферах, що становлять обопільний інтерес. Окрему увагу приділили розвитку взаємодії в торговельній, інвестиційній, енергетичній та екологічній галузях. Володимир Зеленський також акцентував, що українська сторона зацікавлена в створенні мережі сучасних сміттєпереробних заводів за участі шведських компаній.

«Швеція — найбільший торговельний та інвестиційний партнер України в регіоні. Навіть в умовах пандемії маємо зростання двосторонньої торгівлі більш ніж на 50%. За результатами року очікуємо вийти на показники товаро-
обігу у 800—900 мільйонів доларів. Працюватимемо над збереженням цих позитивних тенденцій. Вітатимемо також залучення Швеції до підтримки національної фінансової системи», — зазначив глава держави, інформує ОП.