На знімку: фрагменти концерту.

...Роде наш красний,
Роде наш прекрасний!

Ця пісня давно стала візитівкою житомирського фольклорного ансамблю національного обряду «Родослав». Її співав «Родослав» і нещодавно на концерті в залі обласного телецентру.

Зал — повен. Були шанувальники й із сусідніх областей — цей ансамбль із його голосистими співаками, дзвінким оркестром та майстерними танцюристами знають скрізь. Саме цим концертом «Родослав» відзначив своє 30-ліття...

Утім, «Родослав» має дещо старший вік.

Почалося все в 1980-х роках, коли окремі артисти залишили знаменитий поліський ансамбль «Льонок» і пішли на завод «Хімволокно» хто ткалею, хто слюсарем, бо заробітки були малі. Але ті люди любили — і вміли! — співати, от і виникла ідея створити заводський хор.

— Назву йому придумали веселу — «Зоряни», — згадує незмінний керівник «Родослава» народний артист України Рафаїл Малиновський. Невдовзі заводський хор став одним із кращих в області.

На початку 90-х завод «Хімволокно» припинив існування. Згасли б і «Зоряни», якби їх не взяли під опіку воїни-інтернаціоналісти виробничого об’єднання «Каскад», одним із керівників якого був любитель української пісні Олександр Поліщук. Відтоді й розпочався «Родослав».

Понад два роки були разом «Каскад» і «Родослав». Потім і «Каскад» не зміг утримувати колектив. Зустрілися з тодішнім головою облдержадміністрації Антоном Малиновським.

— Я шаную ваші таланти, — сказав Антон Станіславович. — Тож співайте й далі, розвивайтеся...

Завдяки облдержадміністрації у «Родослава» побільшало концертів, з’явилася стабільна зарплата.

— За ці роки ми змінили десятки місць репетицій, — каже Рафаїл Малиновський. — Де тільки не збиралися! І в Будинку офіцерів, і в залі ПТУ № 9, і в транспортній конторі...

— Фольклорні колективи в Україні має кожна область, — продовжує Рафаїл Болеславович. — А національного обряду — тільки наш. Показуємо на сцені багатство поліських обрядів. Тут потрібні висококласна режисура й музична обробка...

На ювілейному концерті «Родослав» показав фрагменти поліського весільного обряду, записаного в Народицькому районі (щоб показати весь, потрібно години три!). У репертуарі є й обжинки, веснянки, купальське дійство...

— А ще несемо до глядача пісенне багатство нашого краю, — додає хормейстер Любов Пастушенко. — Їздимо по районах області, збираємо давні народні пісні, опрацьовуємо. У далекому селі Ємільчинського району знайшли рекрутську пісню «Калина-малина». Її сприймають на ура!

Дивно, але популярну народну пісню «Дунаю, Дунаю», яку нині охоче виконують і на Закарпатті, і навіть Кубанський народний хор, — продовжує Любов Олександрівна, — ми часто чули в Любарському районі. І її взяли до репертуару. Цікаво, чому цю пісню так люблять наші південно-західні райони? Невже наші далекі предки — племена волохів — прийшли сюди саме від Дунаю?..

Глядачі просять повторити на біс і поліську народну пісню «Дозволь мені, мати, криницю копати», записану в Овруцькому районі, на тамтешньому діалекті. Пісню знайшов відомий український філолог професор Житомирського держуніверситету імені Івана Франка Микола Никончук, а постановку здійснив Рафаїл Малиновський.

— А ще в глибинці нам вдалося знайти пісню, вік якої сягає 1000 років, — усміхається Любов Пастушенко. — Це — «Ще й сонечко не заходило». Її виконує молода співачка Іванна Тимощук.

Усі ці пісні звучали і на ювілейному концерті «Родослава». А також українська народна «Ой, діброво зелена» в обробці Анатолія Авдієвського, що її заспівав соліст хору Олексій Буднік. Звучала й пісенна класика, як-от «Моя ти земле калинова». Її виконали заслужені артистки України Любов Кондратюк та Валентина Смуляр. Уже 30 літ гідно тримаються в «Родославі» багато талановитих артистів. Серед них і Любов Непольська, Зінаїда Коханівська та Микола Михальов — він прийшов ще з хору льонокомбінату... Приходить і талановита молодь — із музучилища та коледжу культури і мистецтв. Дуже майстерні й оркестр «Родослава», яким керує заслужений працівник культури України Василь Недашківський, і танцювальна група...

Колектив нині під опікою обласної ради. На жаль, є й прикрощі. З фінансів, що закладаються на рік, як відомо, певна частина виділяється на початку року, а пізніше її доплачують.

— Навіщо нам ті доплати? — заявили деякі «доброзичливці». — Давайте скоротимо колектив, і в тих, хто залишиться, зарплати будуть більші!..

Довелося йти до облради та облдержадміністрації, до департаменту культури, і таки вдалося відстояти повний склад «Родослава».

— Ми маємо гарні надбання і будемо їх розвивати, — каже директор «Родослава» молода співачка Тетяна Ніколайчук. — Для нас головне — підвищувати культуру громадян України, виховувати в них любов до рідної землі, до родини. Ми готові дати багато концертів і в Житомирі, і в наших містах та містечках, і в інших областях.

Житомирська область.

Фото зі сторінки соліста «Родослава» Олексія Будніка у Фейсбуці.