На знімку: на виставці представлені книжки, закуплені коштом міського бюджету.

Учасники заходу підсумували виконання бюджету 2021-го, який було спрямовано на видання творів миколаївських авторів. Уже п’ятий рік поспіль у межах міської комплексної програми «Культура» здійснюється підтримка місцевих авторів шляхом придбання їх книжок для бібліотеки імені М. Кропивницького та її філій. Це сприяє створенню умов для розвитку бібліотечної та книговидавничої сфер міста, популяризації творчості миколаївських літераторів.

«Відбираємо книжки за кількома критеріями. Це актуальність видання. Книжки мають містити кращі зразки літературної творчості місцевих авторів. Далі — нові відомості, факти й матеріали краєзнавчого характеру, популяризація історії й сьогодення нашого краю, — пояснила директорка бібліотеки імені М. Кропивницького Інга Хоржевська принципи відбору літератури за державні кошти. — Заявка повинна була мати обґрунтовану соціально-культурну значущість видання. Експертна група, звісно, оцінює літературно-художній рівень. Представлене видання супроводжується рецензіями та рекомендаціями письменницьких організацій та інших закладів і установ. Обов’язково береться до уваги якість поліграфії. Заявка подається від книговидавців, що дає гарантію розуміння ресурсу витрат і визначення максимальної вартості друку видань».

Минулого року коштом міського бюджету в сумі 175 тисяч 620 гривень придбано 34 назви видань загальним накладом 903 примірники. Серед них: 15 літературно-художніх та дитячих книжок; 14 історико-краєзнавчих видань; два навчальні видання; два художні альбоми та одна книга мемуарів.

Вони вийшли друком у книговидавців Ірини Гудим, Василя Торубари, Віктора Швеця, видавництвах «Іліон», «Яслав».

«Головна мета підтримки з боку міської влади в тім, щоб у Миколаєві з’являлося якомога більше авторів, художньої літератури, лірики, краєзнавчих видань. Ми на початку видавали і нотні збірки, і підручники. Вважаю, що слід надавати підтримку всім, хто пише у будь-якому стилі. Ми бачимо, що результат є, — зазначив начальник управління з питань культури та охорони культурної спадщини Миколаївської міськради Юрій Любаров. — З’являються нові обличчя, а новими виданнями поповнюються наші бібліотеки. А ще важливо, щоб книжки йшли уже з промоцією. Щоб автори зустрічалися з читачами і розповідали про свої книжки. І вже потім їх розповсюджували далі», — наголосив чиновник.

В обговоренні взяли участь представники місцевої влади, закладів культури, експертної групи з відбору книжкових видань, видавці, миколаївські автори, представники ЗМІ, читачі.

Миколаївська область.

Фото з відкритих джерел.