Під час засідання Комітету Верховної Ради з питань організації державної влади, місцевого самоврядування, регіонального розвитку та містобудування народні депутати підтримали урядовий проект змін до деяких законів, у зв’язку з прийняттям закону про всеукраїнський референдум (№ 5875). Голова комітету Андрій Клочко надав слово заступниці міністра юстиції з питань європейської інтеграції Валерії Коломієць, яка поінформувала, що ухвалений рік тому закон про всеукраїнський референдум потребує приведення положень низки чинних законів у відповідність до його норм. Передусім це закони про політичні партії та про державний реєстр виборців. «Головне науково-експертне управління (ГНЕУ) Верховної Ради має до документа технічні зауваження», — повідомила чиновниця, але водночас запевнила, що вже на етапі доопрацювання ці зауваження можна буде виправити. «Ухвалення поданих змін дозволить прийнятому закону запрацювати на повну силу», — резюмувала вона.

За словами заступниці голови комітету, голови підкомітету з питань виборів, референдумів та інших форм безпосередньої демократії Аліни Загоруйко, запропоновані Кабінетом Міністрів зміни «виглядають доречними». «Під час розгляду на підкомітеті народні депутати спиралися на думку Європейської комісії «За демократію через право», так званої Венеційської комісії, яка неодноразово висловлювала свої рекомендації щодо організації і проведення референдумів якраз у частині реєстрації виборців, фінансування витрат на підготовку та проведення референдумів, — каже А. Загоруйко. — У цій частині Кабмін і пропонує нам вирівняти ситуацію». ГНЕУ й справді наголошує на тому, що сама назва законопроекту потребує уточнення і, відповідно до правил законодавчої техніки, має відображати предмет правового регулювання, а не самі причини, але це легко можна виправити між першим та другим читаннями, переконана парламентарій. Також проект змін потребує доопрацювання і уточнення в частині, яка стосується чинного законодавства, пов’язаного із діяльністю НАЗК. Утім, і ці уточнення народний депутат назвала лише технічними.

Тож, спираючись на рішення підкомітету, члени Комітету з питань організації державної влади, місцевого самоврядування, місцевого розвитку та містобудування підтримали проект змін № 5875, поданий Кабінетом Міністрів, і схвалили рішення рекомендувати Верховній Раді включити його до порядку денного сьомої сесії дев’ятого скликання і за наслідками розгляду в першому читанні прийняти за основу. Профільний комітет доопрацює його з урахуванням поправок та пропозицій суб’єктів права законодавчої ініціативи та винесе на розгляд Верховної Ради в другому читанні.

Члени парламентського комітету також схвалили рішення рекомендувати Верховній Раді прийняти постанову про призначення позачергових виборів Коровинського сільського голови Роменського району Сумської області на неділю 30 жовтня 2022 року. Ще два законопроекти, у розгляді яких комітет визначено профільним, на прохання голови підкомітету з питань адміністративно-територіального устрою та місцевого самоврядування Віталія Безгіна на засіданні не розглядали, оскільки вони ще не готові. Йдеться також про урядові ініціативи. Одна із них передбачає внесення змін до закону про місцеве самоврядування щодо розподілу повноважень органів місцевого самоврядування у зв’язку зі зміною адміністративно-територіального устрою (№ 6281). Інший проект змін стосується деяких законодавчих актів у контексті децентралізації та розмежування повноважень органів місцевого самоврядування та органів виконавчої влади у зв’язку зі зміною адміністративно-територіального устрою (№ 6282).

Водночас, народні депутати взяли до уваги інформацію про моніторинг реалізації проекту «Місцеве спостереження за політичними процесами в Україні», що впроваджується Всеукраїнською громадською організацією «Громадянська мережа «ОПОРА», яку заслухали на попередньому засіданні. А також схвалили календарний план проведення засідань Комітету з питань організації державної влади, місцевого самоврядування, регіонального розвитку та містобудування та його підкомітетів на період сьомої сесії Верховної Ради України дев’ятого скликання протягом лютого — липня поточного року.