Цілу книжку для спрощення запам’ятовування у віршах — «Чарівний потяг букв і звуків» — написала вчителька української мови із села Руська Поляна Черкаської області Світлана Корчинська.

Готуючись до уроків з української мови, всі ми намагалися до складних та довгих правил придумати хоч якісь асоціації, щоб легше запам’ятати, а іноді щось і заримувати. Що робити? Що зробити? — дієслово треба вчити», «На ознаки й на прикмети завжди вказує прикметник», — намагалася закласти в голови школярам абстрактні поняття молоденька вчителька. Доводилося чути, як мама разом із донькою-школяркою, щоб запам’ятати, у яких словах є подвоєння приголосних, будували таку розповідь: «Зрання, спросоння, суддя — попідвіконню та попідтинню... Іллі «світить» стаття!». В такій кумедній формі правила легше вивчалися!

— Я сама шукала для роботи таку книжку — правила з орфографії у віршах, але не знаходила. Аж доки сама таку не написала, — ділиться авторка.

Цей, сказати б, практичний посібник щойно вийшов у черкаському видавництві «Вертикаль». «Українська граматика — це легко, цікаво й весело!» — стверджується в підзаголовку. Треба дуже добре знати матеріал, плавати в ньому як риба у воді, щоб легко подати складне. Ще б пак: у Світлани Корчинської — 35 років педагогічно-філологічного стажу! Впоралася і з завданням знайти кошти, щоб видати книжку, — на глянцевому папері, щедро ілюстровану, накладом 1 300 примірників.

— Вдячна за фінансову підтримку багатьом землякам, родичам, учням. А особливо директору СТОВ «Зоря» Івану Дарієнку: він оплатив половину вартості видання.

Нині авторка активно працює над розповсюдженням книжки. Ходить по школах і вишах. Віддає за собівартістю, бо її мета — донести знання до дітей. До речі, захоплено читають її «Потяг...» навіть в університетах, особливо де готують майбутніх учителів, влаштовують презентації видання.

Легко запам’ятати, якщо граючись читати

Враженнями про книжку й авторку ділиться її вихованка Дар’я Підкошена. Дівчина школяркою відвідувала руськополянський літературний гурток, а тепер навчається у столиці, у Київському національному університеті імені Тараса Шевченка.

«Українська мова — одна з наймилозвучніших у світі, — пише студентка. — Та водночас у граматиці чимало правил, винятків, таких собі каверзних слів, які нелегко запам’ятати. І подається у шкільних підручниках усе це сухо, невиразно. Жива, образна мова книжки «Чарівний потяг букв і звуків» виправляє цю ваду. У виданні багато малюнків, а вони посилюють зорову пам’ять».

Ось один із віршів з «Чарівного потяга букв і звуків»:

Коли апостроф утікає?

Б, П, В, М, Ф — такі
можуть буть напівм’які:
бюлетень, пюре, бюджет,
фюзеляж, бюро, кювет.
І як приголосних дві
перед Я, Ю, Є — м’які,
тут апострофа немає,
до твердих він утікає.
Свято, цвях, духмяний,
мавпячий, морквяний.

Світлана Корчинська — вчитель-методист української мови, відмінник освіти. Вона завжди у своїй роботі намагалася полегшити учням вивчення правил. А згодом це стало її мрією: створити цікаві та водночас прості визначення.

Зміст посібника відповідає навчальній програмі МОН України та державному стандарту базової середньої освіти. Це відзначає у передмові заслужений працівник освіти, кандидат педагогічних наук Олена Фещенко. Посібник може стати в пригоді усім віковим групам.

Додам, що «Потяг...» — третя книжка вчительки. У її доробку — збірки поезій «Плетиво кохання» та прози — «113-й маршрут».

Фото надано автором.