Одеський нафтопереробний завод — у центрі уваги. І це попри те, що підприємство не працює, а його робітників відправлено на «вимушений простій». 

На сполох керівництво заводу забило ще наприкінці минулого року, заявивши: із тамтешніх резервуарів спочатку відкачували по трубах, а пізніше (після аварії) почали цистернами вивозити нафтопродукти. Вони ж — речові докази у справі про контрабандні схеми олігарха Сергія Курченка. «Переїзд» палива зупинити змогла лише негода. «Зараз сніг і вивезення нафтопродуктів припинилось. Куди ж доїхало раніше вивезене паливо — невідомо. Так само, як і те, яка доля цього НПЗ», — зізнався учора на прес-конференції у столиці генеральний директор ПАТ «Одеський НПЗ» Василь Пономаренко. Він також нагадав, що зараз підприємство перебуває під арештом. Паливо з території, начебто, вивозиться за рішенням суду.

У тому, що перипетії довкола заводу не завершились, переконаний адвокат Андрій Федур. «Велася і триває боротьба за те, хто сьогодні заволодіє нафтопродуктами, які можна звідти забрати, реалізувати і на рівному місці непогано собі заробити... Працює дуже непогана схема», — каже правник. «До останнього дня вивозять десятками тисяч тонн нафтопродукти. Скільки від цих операцій надійшло грошей? Жодним із компетентних органів жодна цифра не заявлена. Дозволю собі припустити, що йдеться про нуль грн. нуль копійок», — заявив на тій же прес-конференції Андрій Федур.

До того ж є у цій історії і другий фронт боротьби: за майбутнє самого заводу. «Тут, мабуть, усього два варіанти: хтось на ринку вирішив, що цей у минулому конкурент непотрібен і його можна просто знищити. Відповідні посили навіть через ЗМІ нещодавно звучали... Або інша, але також плачевна для підприємства перспектива: доведення його до краху і подальший продаж відповідним особам за ціною металобрухту... Мабуть, сьогодні Україні не потрібно мати декілька НПЗ. Комусь вигідніше, щоб їх було 2—3, а краще — один. Щоб усе концентрувалося в одних руках. І щоб був хтось, хто має з цього прибуток. Очевидно, що не йдеться про прибуток до державної казни», — переконує Андрій Федур.

Учасники учорашньої прес-конференції публічно навіть натякнули на того, кому усі останні події на Одеському НПЗ можуть бути вигідними. За їхніми словами, йдеться про групу «Приват». Тим не менш сподіваються, що влада і компетентні органи звернуть увагу на активність навколо НПЗ, втрутяться у ситуацію і змусять події розвиватися лише у правовому полі.

Тим часом у очільника заводу — своя мрія: «Хотілося б, щоб підприємство запрацювало, щоб люди мали робочі місця, отримували зарплату, годували свої сім’ї і працювали на благо держави Україна», — сказав Василь Пономаренко.