У найбільшої фортеці України — Аккерманської, яка перебуває в межах міста Білгород-Дністровський, дві історії — офіційна й та, яку називають міфами, таємницями, легендами. Але хтозна, скільки в міфах і таємницях правди, а скільки здогадок.

Територія Аккерманської твердині становить дев’ять гектарів. Загальна довжина її міцних стін — три кілометри. Перші будівельні роботи зі створення могутньої фортифікаційної споруди розпочали ще в XІІІ столітті генуезці. Раніше на місці фортеці розташовувалося давньогрецьке місто Тіра. А ще вона відома тим, що в цей віддалений гарнізон Римської імперії були виселені в заслання солдати римського легіону, які брали участь у страті Ісуса Христа. В XV столітті війська турецького султана Баязида ІІ взяли штурмом неприступну твердиню. Під час однієї із трьох російсько-турецьких війн комендантом гарнізону фортеці було призначено Михайла Кутузова, майбутнього героя війни з Наполеоном. З 1963 року фортеця перебуває під охороною держави і наразі є пам’яткою оборонної архітектури Середньовіччя.

Це — офіційна історія. А таємна, широкому загалу маловідома історія починається в підземних ходах, що оперізують твердиню і вхід у які закривають сталеві ґрати. Один з переказів розповідає, що в нинішній акваторії Дністровського лиману колись був острів. Римські легіонери під покривом ночі спробували захопити його, однак мешканці острова вступили в бій з легіонерами. Сили були нерівні й тоді остров’яни звернулися по допомогу до річкового божества Тірасу. Набігли хмари, загримів грім. Зненацька в морській безодні відкрився підземний вхід, у якому зникло все населення острова.

У фортеці здійснюють археологічні розкопки, які щороку приносять нові сенсаційні знахідки. Археологи знаходять під твердинею величезні печери, з’єднані між собою підземними ходами. У деяких із них учені виявили кістки та черепи, що належать, як вважають, стародавнім людям. Черепи були вп’ятеро більші від голови пересічної сучасної людини й на них збереглися кістяні нарости — роги. Підземні ходи йшли вглиб Чорного моря й науковці не ризикнули продовжувати свої дослідження через побоювання можливих несподіваних наслідків.

Тим більше, що люди, які живуть на околицях фортеці, розповідають, що зустрічали біля стін твердині дивних істот, над головами яких височіли роги. Ці створіння їли абрикоси та сливи з місцевих садків, крали курей і овець із селянських подвір’їв. Час від часу в укріпленні зненацька виникають пожежі. Причину займання ніхто пояснити не може — науковці розводять руками, а місцеві мешканці впевнені, що їх винуватці — підземні люди...

Фортеця над лиманом неохоче розлучається зі своїми таємницями. Археологи тим часом продовжують вести розкопки. Нещодавно їм вдалося виявити в районі Кілійских воріт твердині цілу вулицю часів Римської імперії. Її ширина — чотири метри, вона була вимощена кам’яною бруківкою, обладнана зливовою каналізацією.

Аккерманська фортеця стала привертати увагу і представників точних наук — фізиків, математиків, сейсмологів. Річ у тім, що з невідомих причин на території укріплення перестають працювати компаси та вимірювальна техніка. Чому? Відповідь на це питання шукають науковці.

 

Одеська область.

Фото надане автором.