Начальник управління освіти Жмеринської міськради Аліна Твердохліб (друга ліворуч) під час тренувань з бадмінтону.

Керівниця управління освіти Жмеринської міської громади Аліна Твердохліб власним прикладом загітувала директорів шкіл взяти до рук бадмінтонні ракетки і запровадити цей вид спорту у своїх навчальних закладах.

У частині шкіл уже грають, в інших — створюють умови. З ініціативи начальника управління освіти міськради модуль «Бадмінтон» запроваджують на уроках фізкультури. Допомогу освітянам надає Федерація бадмінтону України.

«Чому саме цей вид спорту?» — запитую в Аліни Твердохліб. У відповідь посадовець поділилася думками про те, як планують урізноманітнити проведення уроків фізкультури.

Додає гормона щастя

Керівник управління освіти побувала на таких уроках у всіх школах міста й не побачила особливої зацікавленості в тренуваннях. Частина учнів займається, інші сидять у телефонах. Провела письмове опитування. Учні пояснили відсутність інтересу до фізкультури тим, що хотіли б займатися улюбленим видом спорту, а не тим, що їм пропонують.

«Плануємо запровадити на фізкультурі одразу декілька модулів, — каже Аліна Твердохліб. — Щоб учні мали можливість обирати те, що їм подобається. Це потребує змін у розкладах занять у кожному окремо взятому навчальному закладі, збільшення навантажень на учителів фізичного виховання. Це непросто, але я переконана, що нам вдасться урізноманітнити уроки, зробити так, щоб вони стали улюбленими для більшості учнів».

Нині активно впроваджують такий вид спорту, як бадмінтон. «Раніше я вважала, що це гра, даруйте, для бабусь, — каже, усміхаючись, Аліна Твердохліб. — Аж поки сама не спробувала грати. Чому саме бадмінтон? Це олімпійський вид, але причина в іншому. Мені до рук потрапила книжка, яка змінила ставлення до цієї гри. Настільки зацікавила, що я зрозуміла: це те, що потрібно нашим учням. По-перше, абсолютно нетравматичний спорт і не потребує значних витрат; по-друге, надзвичайно динамічний і рухливий; по-третє, як написано у тій книжці, знижує стреси і рівень занепокоєння, та ще й сприяє виробленню гормона щастя».

Посадовець зателефонувала у міський клуб бадмінтону і записалася на заняття. Каже, у спортзалі на собі відчула все те, про що йшлося у книжці. Зібрала директорів і запитала, як вони ставляться до запровадження на уроках фізкультури модуля «Бадмінтон». Багато хто з колег сприйняв її пропозицію скептично, мовляв, це заняття для бабусь.

В іншому переконав особистий приклад керівника управління освіти. Директори неабияк здивувалися, дізнавшись, що Твердохліб відвідує заняття у міському клубі.

Запросили до себе представників Федерації бадмінтону України. Разом з керівником місцевого клубу Олександром Ноздріним гості провели низку навчальних семінарів для директорів закладів освіти і вчителів фізкультури. Дехто з них склав іспити й отримав сертифікати для викладання бадмінтону у школах.

Участь керівника у турнірі обов’язкова

У Жмеринській громаді налічується 28 шкіл. Кожен директор упевнено тримає бадмінтонну ракетку. Нині готуються до міжшкільного турніру серед учителів. Участь директора в команді — обов’язкова.

Найбільш активно долучилися до нової справи у загальноосвітній школі № 4. Тут підготували базу, а для проведення тренувань запрошують керівника міського клубу бадмінтону. У спортзалі цієї школи, а також школи № 3 проведуть директорський турнір. Так назвали його для підвищення статусу, проте в командах по троє учасників, а директор у школі — один.
Директор Жмеринської школи № 2 Оксана Кочура розповіла «Голосу України», що тренується тричі на тиждень. Кожне заняття триває півтори години. Проводять його у школі.
«Знали б ви, як було раніше, — розповідає пані Оксана. — З півроку думала, потрібно воно мені чи ні? Як то кажуть, не спробуєш — не знатимеш. Так само задумувалися і вчителі.

Щоправда, двоє викладачів фізкультури здобули сертифікати на проведення занять з бадмінтону. У нас всі вчителі придбали ракетки. У спортзалі на підлозі нанесли необхідну розмітку, встановили сітку... Бадмінтон зацікавив навіть маму одного з наших учнів — приходить тренуватися разом з нами, учителями».

У цій школі на уроках фізкультури культивують також заняття з волейболу, баскетболу, футболу, частина учнів відвідує міський басейн. Тепер додали уроки бадмінтону. За словами директорки, головне для них, щоб на уроці рухалася, тренувалася кожна дитина.

Після директорського турніру з бадмінтону проведуть змагання серед учнів.

В Аліни Твердохліб є ще один задум: «Через соціальні мережі викличемо на змагання посадовців міської ради», — обіцяє співрозмовниця.

Вінницька область.

Фото з сайту Жмеринка.City.