На знімку: Церкву на Марковій Горі в Головах тимчасово закрили. 

На Прикарпатті до війни було понад 30 релігійних громад, які підпорядковувалися Московському патріархату, хоч і не афішували це та всіляко заперечували. Приміром, митрополит іменується як Київський і всієї України. Були такі церкви навіть у гірському Верховинському районі. Приміром, у селі Голови. Однак тамтешня громада із початком російського вторгнення 24 лютого нарешті прозріла. 

«Маленька, але перемога: Свято-Покровський храм УПЦ МП, що на Марковій горі в Головах, зачинено. Священик Іван Гавриляк добровільно відмовився від служіння та віддав ключі представникам голівської громади. Минулої неділі 1 березня представники громади села оглянули церкву та всі господарські приміщення і нічого підозрілого не виявили. Опечатано й каплицю на присілку Шкіндівський Грунь, де теж збиралися парафіяни МП. На території Верховинського району залишається ще декілька церков МП та один монастир на Дуконі. Тож роботи – непочатий край», – повідомляє мешканка села Голови Ярослава Поп’юк.

Водночас в одному із храмів МП у Коломиї під час огляду виявили величезну кількість як елітних спиртних напоїв, так і самогону. Церкву закрили. Богослужіння не проводяться.

Закрита церква і в селі Старий Гвіздець Коломийського району. Процес пішов і в інших населених пунктах. В Івано-Франківську на одній із церков вивісили український національний Прапор. А відділ благодійності та соціального служіння єпархії організував збір допомоги воїнам Збройних сил України.

В Івано-Франківську протягом кількох років тривав судовий процес із однією з таких же релігійних громад УПЦ. Нарешті приміщення колишнього дитсадка, де якраз і проводили богослужіння, перейшло в підпорядкування міської ради. Будівлю ще до війни вирішили знести, щоб стерти з лиця землі навіть спогад про неї. 

Стало відомо, що припиняє своє існування й громадська організація «Російська община Івано-Франківської області. Як інформує місцеве видання «Галицький кореспондент», в заяві за підписом керівника ГО Олександра Волкова йдеться дослівно таке:  

«24 лютого 2022 року Російська Федерація розпочала пряму військову агресію проти незалежної України. Я, як керівник громадської організації «Російська община Івано-Франківської області», за дорученням членів організації оголошую про початок юридичного процесу ліквідації юридичної особи громадської організації «Російська община Івано-Франківської області» шляхом саморозпуску.

Ми, громадяни України російської національності, в умовах агресивної війни Росії проти України, вважаємо за неможливе виконання статутних вимог «Російської общини Івано-Франківської області» щодо збереження на теренах Прикарпаття російської мови та культурної самобутності російської національної меншини. Таким чином ми висловлюємо протест проти прямої військової агресії Російської Федерації проти нашої Української Батьківщини тощо. Закликаємо всіх співвітчизників, незалежно від етнічного походження, стати на захист незалежності та територіальної цілісності Держави України».

Людмила СТРАЖНИК.

Івано-Франківська область.

Фото з відкритих джерел.