Порушення норм Міжнародного гуманітарного права при веденні воєнних конфліктів, застосування заборонених видів зброї, які завдають надмірних ушкоджень чи мають не вибіркову дію, розстріли цивільних людей задля розваги, підпали будинків, захоплення в заручники мешканців сіл і міст, гвалтування – таке справжнє обличчя російської армії, яка віроломно вторглася в Україну. 

Експерти зазначають, що своєю жорстокістю, яку абсолютно не можна пояснити з точки зору логіки і здорового глузду, збройні сили РФ перевершили німецьких нацистів. В соціальних мережах постійно з’являються відео, від яких холоне кров у жилах – у різних регіонах випадкові свідки знімають на свої смартфони як російський танк розстріляв легковий автомобіль, у якому знаходилися двоє пенсіонерів, інший танк розчавив автомобіль, за кермом якого був літній чоловік, третя бронемашина зім’яла автомобіль поштарів – загинули водій і листоноша. Злочини російських окупантів проти цивільного населення – це вже сотні історій нелюдського жаху, які не зміг би придумати найталановитіший голлівудський режисер.

Цинізм і аморальність армії РФ – лакмусовий папірець, індикатор стану російського суспільства загалом. За два тижні, що минули від моменту вторгнення окупантів на територію України, ми побачили, що росіяни воюють не за якісь там ідеали і навіть не заради божевільної ідеї «восстановления великой страны», імперії зла – комуністичного СРСР, а за банальні 53 долари, які платять окупантам плюс дозвіл вищого офіцерського складу мародерить. 

Українські спецслужби оприлюднили розмову так званого «освободителя», який перебуває під Києвом, зі своєю дружиною. В бесіді як в краплі води відбилася вся глибина ницості російського суспільства, яке готове вбивати, ґвалтувати, знущатися, грабувати задля того, щоб збагатися за чужий рахунок, мати у господарстві м’ясорубку чи телевізор, які, виходить, «в богатой рассии» були доступні не кожному. Не вірити в те, що у XXI століття можна поїхати на війну і вбивати людей за м’ясорубку? Тоді давайте разом послухаємо телефонну розмову російського військового зі свою дружиною, записану українськими спецслужбами. Наводимо її повністю і мовою окупанта. 

– Привет. Куда ездил? 

– Мародерить ездил. 

– Еще раз, куда?

– Мародерить, в котеджный поселок. И тепер у тебя есть два норковых манто.

– Еб… (незензурщина).

– У Даши есть мутоновый полушубок з песцом. У тебя размер S или M? Подойдет?

– Ты чего? М-ка самая маленькая. А S-ка чуть побольше будет. 

– А еще у меня есть станок, о котором я мечтал. 

– Родной мой…

– И еще две ямаховские колонки, как у Никитина, каждая которая по 100 тыщь. Сварочник новый в ящике там, мясорубка на дачу новая (нецензурщина).

– Это только ты? Это только ты собрал все это?

– Ну мы с Князем ездили вчера вдвоем. Там всякие эти… Паяльный станок для труб взял себе, взял фрезер, новый фрезер стоит… Тань, знаеш что я вчера про… бал? Генератор на 10 кв (нецензурщина). 

– Ты?

– Ну (нецензурщина) потому, что вперед меня там успели схватить. Здоровый такой генератор на 10 кв. На дачу можно было, вообще не париться. 

– Вам сказали, что по 53 доллара будут платить?

– Да я знаю…

– В дивизии 45 погибших всего, 120 раненных… Вообще тут просто с ума все сходять. У нас тут такое с женами… У кого выкидыши на нервной почве, у кого то молоко пропало…

…На Херсонщині у Верхньому Рогачику російські окупанти пограбували відділення «Приватбанку». Напад зафіксували камери спостереження. Відео отримав і опублікував журналіст Андрій Цаплієнко. У Старомайорську Донецької області загарбники, погрожуючи зброєю, забрали у місцевих мешканців їжу, пальне, комп’ютерну техніку, телевізори. Не гребували ліхтариками і батарейками. 

Грабежі фіксують у Харківській, Чернігівській, Сумській, Київській областях. 

Мал. Олексія КУСТОВСЬКОГО.