За період військової агресії російської федерації проти України було здійснено чимало спроб вивезти мирне населення з найбільш небезпечних регіонів країни відповідно до норм міжнародного гуманітарного права щодо захисту жертв війни.

Ще 2 березня ц.р. Верховна Рада України звернулася до провідних держав світу з проханням негайно створити гуманітарні коридори у Сумській, Чернігівській, Харківській, Київській, Миколаївській, Запорізькій, Донецькій, Луганській і Херсонській областях для евакуації цивільного населення, передусім дітей.

Окрім цього, народні депутати України (як члени депутатських фракцій, груп, комітетів, міжфракційних об’єднань),  у тому числі члени Комітету з питань соціальної політики та захисту прав ветеранів, неодноразово прохали про допомогу в організації таких гуманітарних коридорів Організацію Об’єднаних Націй та Міжнародний Комітет Червоного Хреста.

Утім, на сьогодні гуманітарні коридори повноцінно запрацювали лише на Сумщині (населені пункти Суми, Тростянець, Краснопілля) та частково – на Київщині (населені пункти Бородянка, Буча, Ворзель, Гостомель, Ірпінь). Спроби організувати інші зазнають невдачі через постійні обстріли з боку російських військових, що розпочинаються зазвичай протягом пів години після початку евакуації мирного населення. Щодо тимчасово окупованих територій, то російський агресор тут перешкоджає волонтерському руху передавати воду, харчі та ліки цивільному населенню. Через блокаду від зневоднення у місті Маріуполь померла 6-річна дитина. Через постійні обстріли мирної інфраструктури, зокрема з неба, убито 71 дитину.

Росія захопила Чорнобильську та Запорізьку АЕС та ВІДКРИТО погрожує цивілізованому світу ядерною зброєю.

Росія зазіхнула на демократичний світ в Україні та права людей усього світу на життя.

Сподіваємося, що спостерігаючи за статистикою смертей українських дітей та небезпечними військовими діями російського агресора безпосередньо біля ядерних об’єктів України, міжнародна спільнота акумулює у собі сили, щоб перемогти страх перед прийняттям рішення заборонити президенту росії (а це лише одна особа з-понад семи мільярдів людей світу) вбивати мирян та загрожувати ядерною катастрофою усьому світу. Збереться з силою, щоб окреслити одній людині межі її влади та політичного впливу, забезпечивши кордони інших не менш важливих людей та держав.

Україна закликає парламенти та вільні народи усіх демократичних країн світу відштовхнутися від так званого «психологічного дна» щодо закриття неба над Україною та убезпечити нашу країну від дітовбивства, а весь світ - від ядерної катастрофи. Закрийте небо над Україною!

Від імені цивільного населення України, що зазнало нелюдської агресії з боку російської федерації, Комітет закликає Організацію Об’єднаних Націй позбавити росію постійного членства у Раді Безпеки як таку, що не виправдала у якості правонаступника Радянського Союзу тих високих ідеалів, що були закладені ним у момент утворення ООН.

Звертаємося до усіх міжнародних організацій світу, що мають досвід організації та забезпечення гуманітарних коридорів, зокрема ООН, ЮНІСЕФ, Червоного Хреста, з проханням сприяти виведенню мирного населення України із зон активних бойових дій.

Звертаємося від імені усього людства до МАГАТЕ з проханням забезпечити нерозповсюдження ядерної небезпеки на/з території України.

І, насамкінець, звертаємося до керівництва сильних держав світу. Світ розробив закони взаємодії на основі довіри, високих цінностей та домовленостей, що є надзвичайним надбання цивілізації. А наразі світ має виробити закони взаємодії з тим, хто не сповідує жодних законів.

Якщо весь світ не об’єднається проти неконтрольованих та небезпечних дій російської федерації, то міжнародних відносин, які засновані на дотриманні усіма державами загальновизнаних принципів і норм міжнародного права, НЕ ІСНУВАТИМЕ. А світова залежність та пригноблення будуть збережені до наступних людиновбивчих спроб агресора продемонструвати свою владу.

Інформаційне управління

фото ДСНС