«Через військову агресію в Україні, яка загрожує голодом всьому світу, Росію має бути виключено з Продовольчої та сільськогосподарської організації ООН (ФАО)» - вважають народні депутати України – члени Комітету Верховної Ради України з питань аграрної та земельної політики.

Минулого року був зібраний рекордний врожай зернових та олійних культур – 108 млн т. Україна стабільно входила до п’ятірки провідних світових експортерів зернових та зернобобових, а на початку минулого року навіть посіла друге місце за цим показником.

Військове вторгнення Росії до України призвело не лише до масового потоку біженців з країни, гибелі наших громадян, руйнування великих і маленьких населених пунктів, але за оцінками експертів може призвести до найглибшої продовольчої кризи в сучасній історії людства.

Посівна знаходиться під критичною загрозою через війну, експорт через українські порти зупинено. Щодня українці потерпають від ракет, бомб та куль ворога.

За умови продовження війни світові ринки недоотримають близько

60 млн т пшениці, 38 млн т кукурудзи та 10,5 млн т ячменю, тобто, обсяги світового експорту зерна різко скоротяться.

Сотням мільйонів людей в усьому світі загрожує нестача продовольства та велика гуманітарна криза. І це стосується не лише України, а й інших країн-імпортерів зерна з низьким рівнем доходу.

Світ на порозі продовольчої кризи внаслідок військової агресії Російської Федерації, що беззаперечно суперечить основним завданням ФАО і Цілям сталого розвитку.

Війна в Україні – це не лише питання України, а й питання всього світу!

Інформаційне управління