Звернення Комітету Верховної Ради України з питань прав людини, деокупації та реінтеграції тимчасово окупованих територій у Донецькій, Луганській областях та Автономної Республіки Крим, міста Севастополя, національних меншин і міжнаціональних відносин до країн-членів Північноатлантичного альянсу (НАТО)

24 лютого 2022 року Російська Федерація розпочала широкомасштабну збройну агресію проти України. З самого початку військового вторгнення держава-агресор постійно порушує норми міжнародного гуманітарного права, у тому числі норми чотирьох Женевських конвенцій від 12 серпня 1949 року та додаткових протоколів до них, які гарантують захист цивільного населення під час війни. Генеральна Асамблея ООН 2 березня 2022 року у своїй Резолюції «Агресія проти України» висловила стурбованість повідомленнями про напади на цивільні об'єкти, такі як житлові будинки, школи та лікарні, а також про жертви серед цивільного населення, включаючи жінок, літніх людей, людей з інвалідністю та дітей.

Всупереч зазначеному, Російська Федерація не тільки продовжила здійснювати військові дії щодо цивільного населення та цивільних об’єктів на території України, а й суттєво посилила, перетворивши їх на систематичні і масштабні злочини проти людяності, визначені Статутом Міжнародного військового трибуналу та Римським статутом Міжнародного кримінального суду.

Варто зазначити, що найбільшої шкоди Російська Федерація завдає саме завдяки ракетним та бомбовим ударам по населених пунктах України, використовуючи авіацію.

За період військового вторгнення міста Маріуполь, Волноваха, Щастя, Харків, Ізюм, Чугуїв, Чернігів, Гостомель, Буча, Ірпінь, Сєвєродонецьк, Суми, Охтирка та інші зазнали масштабних руйнувань цивільної інфраструктури (лікарні, школи, дитячі садочки тощо). Мешканці цих міст тривалий час перебувають в укриттях, їм бракує продуктів харчування, відсутні зв'язок, водопостачання, електрика, опалення, медичне обслуговування. У своєму комплексі всі ці фактори спричинили справжню гуманітарну катастрофу.

9 березня 2022 року держава-агресор порушила всі можливі норми та принципи моралі, завдавши авіаудару по дитячій лікарні та пологовому будинку у м. Маріуполь Донецької області. Особливого цинізму цій події додає той факт, що в цей же день в режимі припиненням вогню мала відбутися чергова спроба евакуації цивільного населення з міста. На жаль, гуманітарний коридор піддався масованим обстрілам, а евакуація так і не відбулася.

Станом на 10 березня 2022 року з початку вторгнення Російської Федерації в Україні загинула 71 дитина та постраждало близько 100 дітей.

      Враховуючи зазначене, вимагаємо:

- закрити небо над Україною з метою створення безпілотної зони для російської авіації та унеможливлення нанесення ракетно-бомбових ударів по цивільному населенню та інфраструктурі;

- надати Україні системи протиповітряної оборони та літаки для забезпечення захисту громадян, що перебувають на території України.

Дослухайтеся до своїх народів!

Закрийте небо над Україною!

Врятуйте Світ!

Інформаційне управління