Із початку війни все більше дітей у пошуках тимчасового влаштування перетинають державний кордон України. Серед них діти-сироти, діти, позбавлені батьківського піклування, та діти із закладів цілодобового перебування. Переміщення таких дітей за кордон та їхнє перебування за кордоном проводиться у супроводі осіб, які мають обсяг прав та обов’язків стосовно цих дітей.

Наразі в осіб, що супроводжують цих дітей,  виникає безліч запитань щодо дій, які є необхідними для того, щоб у якомога кращий спосіб забезпечити дотримання прав та інтересів дітей під час перебування за кордоном, а також забезпечити їхнє подальше повернення на територію України (зв’язок з консульською установою, облік дітей, медичне обслуговування, навчання, оформлення документів для супровідників  тощо).

У зв’язку цим голова підкомітету у справах сім’ї та дітей Комітету з питань гуманітарної та інформаційної політики Тетяна Скрипка звертається до Міністра соціальної політики України Марини Лазебної з проханням терміново розробити алгоритм дій для осіб, що супроводжують дітей-сиріт, дітей, позбавлених батьківського піклування, та дітей із закладів цілодобового перебування з метою їхнього тимчасового захисту на території інших держав, де вони опинилися через воєнні  дії в Україні.

Водночас голова підкомітету просить спільно з Міністерством закордонних справ України опрацювати відповідний алгоритм дій для осіб, уповноважених представляти інтереси України в інших країнах.

Інформаційне управління