Україна має достатньо продуктів. Про це розповів перший заступник міністра аграрної політики та продовольства Тарас Висоцький.

«Україна виробляє продукції в 5 разів більше, ніж її внутрішнє споживання. Станом на зараз ми маємо достатньо резервів... – запевнив Тарас Висоцький. -- Наприклад, пшениця. Україна за рік споживає 8 млн тонн. Зараз маємо 6 млн. А влітку вже буде врожай озимої. По кукурудзі у нас дворічний запас. Споживаємо 7 млн тонн, а маємо 15 млн. Соняшникової олії є ще на років п’ять. Цукру — на півтора».

Навіть якщо виробництво зупиниться, наявне все необхідне в досить великому запасі, оскільки “ми експортери, а експорт зупинився”. А зараз важливо виробникам продовжувати працювати.

«Звісно, є деякі складнощі з логістикою через воєнні дії. Але чекаємо. Все налагодиться», — впевнений перший заступник міністра.

Посівна-2022 має кілька складових, але найголовніша — підготовка, а саме закупівля основних засобів виробництва: мінеральних добрив, насіннєвого матеріалу, засобів захисту рослин, палива.

«Мінеральні добрива вже закуплені на 80%. Цього достатньо для того, щоб отримати врожайність вище середнього рівня, -- зазначаєТарас Висоцький. -- Насіння на 75% уже в Україні. Засоби захисту наявні на 55%. Ми маємо ще час вирішити ці невеликі нестачі до травня-червня. Дизельне паливо плануємо отримувати шляхом налагодження транспортування, зміни напрямків».

Як наголошують у Мінагрополітики, посівна 2022 року — найскладніша за всю історію незалежної України. Вона розпочнеться пізніше, враховуючи затяжну зиму. Очікується, що в південних регіонах стартує приблизно через тиждень. Масштабно по Україні — після 10 квітня.

«Тиждень тому ми анонсували рішення. В досить простій формі онлайн кожний агровиробник може подати до міністерства інформацію про фактичний стан підготовки до посівної і зазначити потреби, які в нього є, -- нагадав Тарас Висоцький. -- Ми допомагаємо зв’язатися з постачальником відповідних ресурсів, які посприяють. Маємо посіяти 15 млн га, на 3 млн виробники вже зареєструвалися. Ми закликаємо всіх долучитися до цієї ініціативи. Це допоможе скоординуватися».

На знімку: У столичних магазинах достатній вибір продовольчих товарів.

Фото Галини КВІТКИ.